Tort komunijny kielich

Tort komunijny w kształcie kielicha. Składa się z dwóch ciast: czekoladowego z kakaowym kremem budyniowym, bezami i śliwkami suszonymi oraz jasnego biszkoptu z kremem malinowym na serku mascarpone. Cały tort pokryty jest lukrem plastycznym. Jest pracochłonny, ale nietrudny do wykonania.

Tort można upiec w wersji klasycznej lub bezglutenowej.

Można przygotować go parę dni wcześniej. (Piekłam go w czwartek rano, a komunia była w niedzielę).

Składniki na ok. 24 kawałki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 160g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajka
  • 200g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 160g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej wody nie dodajemy)

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 2 łyżki kakao
  • 375g masła
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek spirytusu
  • ok. 100g bez

Poncz I:

  • ok. 125ml zaparzonej, czarnej herbaty bez cukru

Krem malinowy:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru (ok. 30g)

Poncz II:

  • trochę wody z sokiem z cytryny

Masa maślana:

  • 450g masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 75g cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na parę godzin lub na noc.
  2. Jeśli maliny są mrożone, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękkie masło lub margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Następnie dodać kakao. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką pokrojone na kawałki śliwki i połamane bezy.
  5. Dolny blat czekoladowego ciasta ułożyć na podkładce, nasączyć połową ponczu I, przełożyć masą, przykryć górnym blatem i nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
  6. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku. Lekko ciepły biszkopt studzić na blacie.
  7. Na kartce A4 naszkicować kielich z hostią. Wyciąć, położyć na biszkopcie. Nożykiem wyciąć z ciasta kształt kielicha i kółko. Przeciąć na pół, aby powstały dwa blaty. Resztki biszkoptu odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować krem malinowy. Maliny (jeśli były mrożone to łącznie z sokiem, który puściły) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  2. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać przetarte maliny.
  3. Dolny blat biszkoptowy kielicha posmarować cienko od spodu kremem malinowym. Położyć go na cieście czekoladowym. (W ten sposób przykleimy kielich do ciasta czekoladowego). Nasączyć częścią ponczu II, posmarować częścią kremu malinowego, przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć. Kółko również delikatnie nasączyć, przełożyć kremem malinowym i wstawić do lodówki. (Hostię najlepiej nie układać od razu na torcie. Łatwiej jest same kółko obłożyć masą cukrową i dopiero gotowe ułożyć na torcie).

3

  1. Odłożone resztki biszkoptu pokruszyć do miski. Dodać pozostały krem malinowy i wymieszać, aby krem dobrze skleił okruchy biszkoptu. Tak powstałą masę ułożyć na kielichu, tworząc kopiec. (Otrzymamy wypukły kielich). Ciasto wstawić do lodówki.

4

  1. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 5- 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
  2. Ciasto posmarować masą maślaną, również kółko na hostię. Wstawić do lodówki.

5

  1. Przygotować lukier plastyczny według przepisu: „Biała masa cukrowa/ lukier plastyczny/ fondant”. Lukrem obłożyć kielich, bok ciasta czekoladowego i kółko (hostię).
  2. Przy pomocy pędzelka posmarować kielich złotym barwnikiem spożywczym.
  3. Z lukru plastycznego wyciąć literki i ułożyć je na kielichu.
  4. Hostię ułożyć na torcie i zrobić napis IHS. Napis można pokryć złotym barwnikiem.
  5. Z reszty lukru wyciąć kwiatki i ułożyć je na cieście czekoladowym. Jeśli pozostanie lukru można nim obłożyć podkładkę/ deskę.

Smacznego.

Tort komunijny kielich

Tort komunijny kielich

Tort komunijny kielich

Tort komunijny kielich