Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
135 Komentarzy

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Przepis jest super i prosty, robię jabłecznik wg niego już któryś raz z kolei i za każdym razem wychodzi. Przyznam ,że fantazjuję z jabłkami i dlatego zawsze mam nieco inny smak... ale ciasto zawsze to samo. PYCHA dzięki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Do bart u mnie tez wyszla ciapcia. Dodalam wiecej maki
    Zobaczymy za 45 minut wyciagam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Optimistka · 2 lat temu
    Naprawde bardzo dobre, dzisiaj tez pieke....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bart · 2 lat temu
    Zrobiłem ciasto w termomiksie i wyszła jakaś pacia. czy to tak ma być? Ten lodówce tak zostygnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Czy do ciasta koniecznie trzeba dodać proszek do pieczenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Konieczne nie jest. Przyznam się, że raz nie dodałam, ale z przeoczenia. Z proszkiem ciasto jest delikatniejsze i nieco wyższe, ale bez proszku jest równie smaczne. Różnica jest niewielka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 2 lat temu
    Pyszna ! Polecam każdemu ! Ostatnio zraziłam się do przepisów z Internetu po jakiejś nieudanej karpatce(nie z tej strony) a ten przepis od nowa zacheca do wyszukiwania wysznych przepisów z sieci. Zrobiona na tortownicy. Podałam z lodami waniliowymi, i polałam czekoladą. Goście byli zachwyceni !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    A czy zamiast masla moze byc margaryna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    Witam
    Właśnie jestem w trakcie robienia ciasta a nie jest napisane jak długo trzymać w lodówce???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga i Zuzia · 2 lat temu
    pyszna naprawdę! i prosta, robiłyśmy wczoraj wieczorem z Córeczką;) piekłam 45 minut, dzięki za info w komentarzach- w zupełności ten czas wystarczył, szczególnie że dobrze odparowałam jabłka. Dziękuję za przepis- pychota:)
    :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kami · 2 lat temu
    Bardzo dobre, bardzo kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klara · 2 lat temu
    Szarlotka pyszna , piekłam 50 minut i cóż mogę powiedzieć po godzinie (goście) zostało senne wspomnienie Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne, nawet moja babcia była zachwycona. Byłam zaskoczona, ze tak dobrze się upiekło pod taką warstwą jabłek. Przepis prosty, szybki do wykonania :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Polak · 2 lat temu
    Super przepis. W końcu moje dziecko stwierdziło, że szarlotka smakuje jak u babci
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    REWELACJA .Prosta , dość szybka , a co najważniejsze przepyszna . Piekłam 50 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Godzina w piekarniku to zdecydowanie za długo - ciasto wyszło bardzo suche i niesmaczne. Radzę sprawdzać po 45 minutach stan ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Robert · 9 miesięcy temu
      Pierwszy przepis na szarlotkę i udało się,wyszła pyszna.Piekła się 50 minut.Smakowała wszystkim.Wyglądała jak na zdjęciach Polecam przepis a ja na pewno wrócę po inne na tą stronkę

Polub nas na ...

Początek strony