Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
115 Komentarzy

Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na  10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Greg73 · 3 dni temu
    Jestem totalnym laikiem,a wczoraj zrobiłem jabłecznik i tylko zmodyfikowałem przepis ,bo zamiast masła dałem margarynę do pieczenia.wszystkie produkty razy dwa i trochę wiecej jablek.rewelacja,cudo i orgazm podniebienia..polecam.Greg73. Pozdro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 dni temu
    Po prostu REWELACJA! Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 7 dni temu
    Pierwszy raz robiłam szarlotkę i nie chwaląc sie, najlepsza szarlotka jaką jadłam! Polecam ten przepis dla początkujących i nie tylko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 7 dni temu
    Wspaniały wypiek, cudowny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ale · 26 dni temu
    Szarlotkę robiłam pierwszy raz w życiu. Wyszła przecudowna! Polecam każdemu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 27 dni temu
    Ciasto przepyszne. Kruche i jednocześnie delikatne. Szarlotkę piekę bardzo często, ale z tego przepisu po raz pierwszy. Jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Piekłam ją na święta z 1,5 porcji, bo miałam blachę 24 x 36 cm i wszystko wyszło doskonale Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 28 dni temu
    polecam super przepis, ciasto przepyszne??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sisi · 29 dni temu
    Najlepsza na świecie!!!Zawsze się udaje!Piekę ja własnie na Święta!:)Pozdrawiam autora przepisu i życzę wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    michał · 1 miesięcy temu
    Bajka pozdrawiam najlepsze ciasto ewer
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miśka · 1 miesięcy temu
    Moja pierwsza szarlotka w życiu! Najlepsza i udana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 miesięcy temu
    Masło ma byc zimne czy w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dziuba · 1 miesięcy temu
    Moja pierwsza niebiańska szarlotka:)))

Polub nas na ...

Początek strony