Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
141 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 7 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłam szarlotkę i skorzystałam z tego przepisu. Nigdy nie jadłam tak dobrej! Genialny, prosty przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na szybką, nieskomplikowaną i co najważniejsze... PYSZNĄ szarlotkę. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 miesięcy temu
    Uwielbiamy tą szarlotkę. Zastanawiam się czy ciasto nadawałoby się jako spód do sernika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 miesięcy temu
    A nie trzeba samego ciasta najpierw podpiec??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 miesięcy temu
    Jeszcze coś często na jabłka dodaję inne owoce , także spod sypie bułka tarta i nakluwam widelcem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 miesięcy temu
    Łatwe ,zawsze się udaje i ja zamiast masła daje zwykłą margarynę Najlepszy przepis ,a robiłam duzooo szarlotek. Dzieci uwielbiają ,co zawsze nie chciały jeść szarlotek ta im wyjątkowo smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 7 miesięcy temu
    Jakie proporcje ciasta na blaszkę 25x30?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda Szuster · 7 miesięcy temu
    Witam, mąki ma być dokładnie 300g? Bo u mnie to wychodzi 1 szklanka i to wcale nie jest duża ?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 7 miesięcy temu
    Ja ją poprostu przeuwielbiam. Robię minimum dwa razy w miesiącu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    A można na jabłka dodać jeszcze pianki z białek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Judyta · 7 miesięcy temu
    Doskonały przepis robie juz chyba 10 raz !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viola · 7 miesięcy temu
    Można użyć masła klarowanego ? Takie tylko mam ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Nigdy nie używałam masła klarowanego do ciast, ale myślę, że powinno się tak samo zachowywać jak zwykłe masło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 miesięcy temu
    Drugi raz pieke ciasto, a wyszlo rewelacyjnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 7 miesięcy temu
    Mam już swój sprawdzony przepis na szarlotkę ale wciąż szukam czegoś nowego no i właśnie znalazłam...mega maślana i przepyszna,naprawdę polecam..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 7 miesięcy temu
    Czy można zamiast musu jabłkowego po prostu dać starte jabłuszka ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid · 7 miesięcy temu
    Ja do masy jabłkowej dodaję jeszcze odrobinę chilli i startej wanilii, smażę tylko połowę jabłek, natomiast drugą tarkuję bez smażenia i mieszam całość, połowę ciasta chowam do zamrażarki na 45 minut i tarkuję bezpośrednio na masę jabłową, wychodzi taka jakby kruszonka.

    Na kruche ciasto ewidentnie najlepszy przepis, jaki testowałem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanka · 8 miesięcy temu
    Uwielbiam tą szarlotkę! Za każdym razem wychodzi przepyszna! W dodatku jest rzeczywiście prosta w przygotowaniu, więc polecam każdemu! Mam jednak pytanie... Można konkretnie do tego przepisu dołączyć piankę budyniową na górę? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 8 miesięcy temu
    Ciasto przykleiło mi się do papieru, czy to od tego, że po wyjęciu z lodówki było jeszcze w miarę lepkie?
    Bo teraz ciężko je przełożyć na talerzyki, co prawda to było moje pierwsze i do domowego użytku, więc da się zjeść, a wyszło bardzo dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Moim zdaniem to jakiś beznadziejny papier do pieczenia. Ciasta mają różną konsytencję, a papier do pieczenia ma ułatwiać życie, a nie utrudniać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Benek · 8 miesięcy temu
    Super! Ja do jabłek dodaje jeszcze chilli oraz trochę soku z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 8 miesięcy temu
    Robiłam już wiele razy i za każdym razem wychodzi super :-). Dziękuję za przepis.

Polub nas na ...

Początek strony