Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
  • 1 ½ szklanki cukru (300 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem.

3

  1. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  2. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.

4

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

6

  1. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Wariant Thermomix (dla TM31):

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  4. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  5. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  6. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  10. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek Murzynek Murzynek