Lubisz ten przepis? Udostępnij na
5 Komentarzy

Babka pieczona jest bez dodatku mąki. Zamiast niej wypiek bazuje na budyniach waniliowych w proszku. To dzięki nim ma piękny żółty kolor. Jeśli wybierzecie budynie bezglutenowe, otrzymacie bezglutenową babkę. Babka jest bardzo smaczna, miękka i puszysta.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240g masła (ewentualnie margaryny)
- 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- ok. ½ cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- posypka cukrowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.
Smacznego.
* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.
Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa



Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane