Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Waniliowa babka budyniowa

Babka pieczona jest bez dodatku mąki. Zamiast niej wypiek bazuje na budyniach waniliowych w proszku. To dzięki nim ma piękny żółty kolor. Jeśli wybierzecie budynie bezglutenowe, otrzymacie bezglutenową babkę. Babka jest bardzo smaczna, miękka i puszysta.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • ok. ½ cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  7. Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.

Smacznego.

* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.

Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Waniliowa babka budyniowa

Waniliowa babka budyniowa

Waniliowa babka budyniowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. magdalena

Mi wyszła babka z zakalcem

  Załączniki
 
  1. Natii

Babka łatwa do zrobienia
Wyglada apetycznie
Ale wyszła mi bardzo sucha

  Załączniki
 
  1. Limara

Babka jest rewelacyjna!
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła :-) - dałam 4 jajka i 200 g masła.
Palce lizać, polecam i dziękuję za przepis :-)

  Załączniki
 
  1. Ania

Piękna babeczka u Pani taka żółciutka tylko dzięki jajkom czy to taki efekt na zdjęciu? Piekłam z "domowych" jajek i aż tak żółta niestety nie jest. Ale ogólnie przepis na piątkę

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Aniu same jajka nie dadzą aż takiej żółci. Myślę, że to od budyniu. Zależy pewnie od firmy. Też byłam zaskoczona, bo nie nastawiałam się na kolor babki piekąc ją pierwszy raz.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony