Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Mazurek cytrynowo- bezowy

Krucha, chrupiąca beza upieczona w kształcie jajka, pokryta pysznym, cytrynowym kremem lemon curd. Udekorowana jest małymi bezami i czekoladą.

Lemon curd i bezy dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia mazurek posmarować kremem cytrynowym, udekorować i podawać.

Składniki:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • krem cytrynowy z przepisu: Lemon curd
  • parę kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Na papierze do pieczenia narysować kontury jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. W przepisie na mazurek chałwowy są zdjęcia, jak wyciąć kształt jajka przy użyciu tortownicy z ciasta kruchego. Tutaj w ten sam sposób narysowałam kształt jajka na papierze). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć na blachę do pieczenia.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, rozłożyć część masy białkowej na papierze do pieczenia formując kształt jajka, na grubość ok. 1cm.
  4. Resztę masy białkowej przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać małe bezy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Poza bezami w kształcie rozetki, zrobiłam również małe „łezki” jako bazie kotki i małe owale, jako pisanki).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 1,5 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem. Można piec również na grzałce góra- dół i w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).

2

  1. Bezę w kształcie jajka posmarować kremem cytrynowym. Na brzegu ułożyć małe bezy. Mazurek ozdobić według uznania (np. jak u mnie, roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i robiąc napis Alleluja, oraz bazie kotki i pisanki).

Smacznego.

Mazurek cytrynowo- bezowy

Mazurek cytrynowo- bezowy

Mazurek cytrynowo- bezowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Angie

Pyszne.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Wyglada bardzo fajnie. Napewno upieke go na swieta. Pani Asiu, jak dlugo moge przechowywac bezy? Chcialam je zrobic pare dni wczeniej tylko nie wiem czy beda OK po paru dniach. Dziekuje bardzo za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sandra

Sandro teoretycznie można przechowywać bezy do 2 tygodni szczelnie zamknięte np. w pojemniku, aby nie miały dostępu powietrza. Muszą mieć sucho, bo wilgoć powoduje, że miękną. Można je również zamrozić.

  Załączniki
 
  1. gin

Świetny pomysł, bardzo mi się taki mazurek podoba

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony