Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Tort wiśniowy na winie

Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
  • 125g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g startej na tarce gorzkiej czekolady

Nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
  2. Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
  3. Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
  4. Wyłożyć ciasto do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
  8. 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować.  Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
  9. Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
  11. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  12. Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.

Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] jak nazwa ciasta mówi, to tort na winie, ale myślę, że na soku też możesz zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Zamierzam upiec ten tort na Święta, jednak będzie także jedzony przez dzieci. Czym wobec tego mogę zastąpić wino? Czy może być sok z wiśni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Niesamowity! Pyszny! Polecam z całego serca. Dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Gosiu[/b] możesz wyłożyć kisiel od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    Na ciasto wykładać zimny czy ciepły kisiel?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    wygląda kusząco, musi być pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra Rybińska · 6 lat temu
    Taki tort musi smakować nieziemsko Idealny na świąteczną kolację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera ciągnąć wzdłuż czekolady. Czekolada będzie się podnosić i zwijać w rurkę. Można spróbować zrobić to szerokim nożem (ustawionym pod kątem 45 stopni) lub inną metalową łopatką, ale moim zdaniem najlepsza jest łopatka do sera. (Próbowałam kiedyś nożem i nie udało mi się rurek uzyskać, pomimo, że wielokrotnie o tym czytałam).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 6 lat temu
    jak zrobić z czekolady takie dekoracje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Smakowicie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Toczka · 6 lat temu
    Piękny tort, wykwintny ;] Przy dekorowaniu tortów najbardziej lubię właśnie wiórki z czekolady,jak się tak fajnie zwijają w rurki :] Do tego jasny krem albo masa marcepanowa i wygląda niczym dzieło zawodowego cukiernika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Bardzo smakowity torcik i ładnie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasandraa6 · 6 lat temu
    piękny torcik :-)

Polub nas na ...

Początek strony