Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort wiśniowy na winie

Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
  • 125g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g startej na tarce gorzkiej czekolady

Nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
  2. Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
  3. Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
  4. Wyłożyć ciasto do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
  6. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
  8. 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować.  Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
  9. Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
  11. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  12. Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.

Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Tort wiśniowy na winie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Joanna

Magdo jak nazwa ciasta mówi, to tort na winie, ale myślę, że na soku też możesz zrobić.

  Załączniki
 
  1. Magda

Zamierzam upiec ten tort na Święta, jednak będzie także jedzony przez dzieci. Czym wobec tego mogę zastąpić wino? Czy może być sok z wiśni?

  Załączniki
 
  1. Dorota

Niesamowity! Pyszny! Polecam z całego serca. Dziękuję za ten przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu możesz wyłożyć kisiel od razu.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Na ciasto wykładać zimny czy ciepły kisiel?

  Załączniki
 
  1. kachna

wygląda kusząco, musi być pyszny

  Załączniki
 
  1. Aleksandra Rybińska

Taki tort musi smakować nieziemsko
Idealny na świąteczną kolację.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera...

Należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i kolejno rozsmarować ją na marmurowej powierzchni. Poczekać, aż czekolada zaczniej twardnieć (wyschnie z góry, zrobi się bardziej matowa. Nie może być jednak za twarda). Następnie łopatką do sera ciągnąć wzdłuż czekolady. Czekolada będzie się podnosić i zwijać w rurkę. Można spróbować zrobić to szerokim nożem (ustawionym pod kątem 45 stopni) lub inną metalową łopatką, ale moim zdaniem najlepsza jest łopatka do sera. (Próbowałam kiedyś nożem i nie udało mi się rurek uzyskać, pomimo, że wielokrotnie o tym czytałam).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. aga

jak zrobić z czekolady takie dekoracje?

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Smakowicie wygląda

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony