Tort wiśniowy na winie

Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą.
Składniki:
Na ciasto:
- 125g masła lub margaryny
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3-4 krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
- 125g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g startej na tarce gorzkiej czekolady
Nadzienie:
- 2 łyżki cukru
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 30g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- czekolada gorzka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
- Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
- Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
- Wyłożyć ciasto do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
- 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
- Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
- Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.
Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
320 kcal/ 1340kJ Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.