Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik piernikowy z budyniem i pierniczkamiBiszkoptowe ciasto piernikowe przełożone masą z budyni i galaretek. W masie budyniowej zatopione są nadziewane pierniczki w czekoladzie. Można użyć również pierniczków bez nadzienia, ale uważam, że nadzienie z pierniczków wzbogaca dodatkowo ciasto. Użyte w przepisie ciasto to biszkoptowe ciasto piernikowe i z tego względu jest dość suche, dlatego ważne jest, aby je nasączyć. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień.

Składniki:
Ciasto piernikowe:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 300g mąki pszennej
  • 40g orzechów (dowolne, może być mieszanka różnych)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • gwiazdki czekoladowe lub inne ozdoby/ posypki do dekoracji

Dodatkowo:

  • ok. 300g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Orzechy posiekać drobno. Wymieszać w miseczce razem z mąką, przyprawą do piernika i sodą. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Wyłączyć mikser i dodać mieszankę z mąką. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Masa będzie gęsta). Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Wmieszać porcjami (stopniowo rozrzedzając masę) do utartej masy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  5. Przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną wodą i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Górny i dolny blat ciasta nasączyć od wewnętrznej strony ponczem. (Poncz rozlewamy od wewnętrznej strony, czyli od przecięcia, ponieważ wierzch ciasta jest twardszy).
  7. Przygotować masę budyniową. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1 łyżkę cukru. Ugotowany, gorący budyń przelać do miski i wmieszać dwie galaretki w proszku, mieszając szybko trzepaczką, aż proszek z galaretki dobrze się rozpuści w budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. (Można miskę wstawić do zlewu z zimną wodą, aby przyśpieszyć proces tężenia).
  8. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć trochę lekko tężejącej masy (może być lekko ciepła). Na masie rozłożyć pierniczki, jeden koło drugiego i zalać resztą masy budyniowej. Z góry przykryć drugim blatem.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, a najlepiej na noc, aż masa stężeje.
  10. Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i od razu posypać gwiazdkami czekoladowymi.

Smacznego.

Torcik piernikowy z budyniem i pierniczkami

Torcik piernikowy z budyniem i pierniczkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Daria

Czy można wiedzieć jakiej użyłaś obręczy? chodzi o wysokość.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Daria

Moja ma 8 cm.

  Załączniki
 
  1. Marta

Dzień dobry, czy można wyeliminować galaretki? Jestem wegetarianką i nie jadam żelatyny. Zależy mi jednak, żeby ciasto się nie rozpłynęło. Może zmniejszyć ilość mleka gotując budyń, żeby był sztywniejszy? Myślałam też, żeby dodać trochę dżemu...

Dzień dobry, czy można wyeliminować galaretki? Jestem wegetarianką i nie jadam żelatyny. Zależy mi jednak, żeby ciasto się nie rozpłynęło. Może zmniejszyć ilość mleka gotując budyń, żeby był sztywniejszy? Myślałam też, żeby dodać trochę dżemu porzeczkowego (mam taki domowy) aby nadać różowawy kolor i zmienić smak.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Jeśli chcesz to możesz zmniejszyć ilość mleka. Na dwa budynie użyj 750ml mleka i 60g cukru (chyba, że dodasz ten dżem to już cukru do smaku). Tylko, że to będzie sam budyń. Osobiście zrobiłabym masę budyniową np. z tego przepisu: "Masa budyniowa"...

Jeśli chcesz to możesz zmniejszyć ilość mleka. Na dwa budynie użyj 750ml mleka i 60g cukru (chyba, że dodasz ten dżem to już cukru do smaku). Tylko, że to będzie sam budyń. Osobiście zrobiłabym masę budyniową np. z tego przepisu: "Masa budyniowa" z połowy porcji. Też możesz do niej wmiskować trochę dżemu. Możesz zrobić również taką masę budyniową jak w tym przepisie: "Bienenstich".

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

Czy mozna pominac pierniczki i zrobic z sama masa, bo wydaje mi sie,ze bedzie za slodkie. Dziekuje.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Możesz pominąć, ale za słodkie nie jest . Za to bogate i ciekawe

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justyna

Fajny pomysł na ciasto na Mikołaja czy święta

  Załączniki
 
  1. gin

Wygląda wspaniale!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony