Chlebek bananowy

Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.

Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4- 5 mocno dojrzałych bananów
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Do wyboru 2- 3 dodatki:

  • 100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g podprażonych wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzechów makadamia
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g kandyzowanego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
  2. Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
  4. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
  5. Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chlebek bananowy Chlebek bananowy