Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.

Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4- 5 mocno dojrzałych bananów
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Do wyboru 2- 3 dodatki:

  • 100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g podprażonych wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzechów makadamia
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g kandyzowanego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
  2. Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
  4. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
  5. Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chlebek bananowy Chlebek bananowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony