Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.
Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananas i imbir. (Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy).

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 13 kawałków:

  • 125g masła
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4- 5 mocno dojrzałych bananów
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Do wyboru 2- 3 dodatki:

  • 100g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
  • 60g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g podprażonych wiórków kokosowych
  • 60g posiekanych orzechów makadamia
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonego ananasa
  • 50g kandyzowanego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieść widelcem (ja zmiksowałam blenderem na puree) i odmierzyć 400ml.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Jajka dobrze ubić, co najmniej 2 minuty).
  4. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
  5. Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony