Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
71 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monk · 3 lat temu
    Czy mogę dodać jabłka starte na grubej tarce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iza · 3 lat temu
    Ciasto pycha, tylko trochę rozwala się przy krojeniu, ale to nic. I z taką ilością cukru jest dla mnie za słodkie, pomimo kwaskowych jabłek, a i tak dałam nieco mniej cukru niż w przepisie. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne. Robiłam w keksówkach. Dwie poszły od razu ale jak przechować na jutro trzecią ? W lodówce ? Czy można w temperaturze pokojowej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Moniko, może być w temperaturze pokojowej, tylko przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Do lodówki też możesz włożyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    To ciasto już robię drugi raz ;D jest świetne !!
    ale tym razem eksperymentuje i dorobiłam kruszonkę na górę !
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Ciacho super, takie uwielbiam robic. Latwe iszybkie. A jakie smaczne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 3 lat temu
    Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a co najważniejsze - wyszło przepyszne! Dzisiaj upiekę je kolejny raz. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiik · 3 lat temu
    Ciasto zrobione, bardzo szybkie i smaczne. Myślałam że nie wyjdzie po zmieszaniu składników, bo było tak gęste, ale jak najbardziej wyszło. Polecam gdy ma się nagle ochotę na ciasto, a nie ma się za wiele czasu lub ochoty siedzieć długo w kuchni. ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    Pieke to ciasto pierwszy raz,faktycznie ciasto bardzo geste,jabłka dosłownie oblepione ciastem:)Ja do jabłek dodałam cynamonu bo go uwielbiam!!jeszcze 30 min i mogę smakować ale już wygląda naprawdę dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 3 lat temu
    Wedlug mnie proporcje sa idealne, jablka zostaly doskonale oklejone ciastem, ktore wcale nie bylo zbyt geste - raczej o konsystencji bardzo gestej smietany. Zamiast cukru waniliowego dodalam cukier cynamonowy. Ciasto jest jeszcze w piekarniku, ale wyglada smacznie i mam nadzieje ze tak bedzie smakowac :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło przepyszne, miękkie i pełne jabłkowego smaku (użyłam szarej renety. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariolka · 3 lat temu
    Ciasto zrobione, smaczne ale według mnie coś z proporcją jest nie tak. Moim zdaniem za dużo mąki- musiałam dodać jeszcze jedno jajko bo było tak gęste a i tak nie dodałam całej tej mąki. Poza tym robiłam w mniejszej blaszce i nie wyrosło za wysokie więc nie wyobrażam sobie jeszcze większej blaszki. Ogólnie smaczne ale ja bym proporcje zmieniła. Może innym wyjdzie bezproblemowo:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Justyna · 9 miesięcy temu
      Ciasto naprawdę dobre.Jednak nie mam pewności czy jest tak wilgotne czy to zakalec . .świetnie smakuje z lodami waniliowymi.

Polub nas na ...

Początek strony