Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Sernik jagodowy

Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • ok. 500g jagód świeżych lub mrożonych
  • 200ml mleka
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Do dekoracji:

  • biała czekolada (opcjonalnie)
  • jogurt waniliowy (opcjonalnie)
  • jagody (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300ml. (Mrożone jagody najpierw rozmozić).
  4. Twaróg, 300ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  5. Masę serową wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
  7. Udekorować według uznania. (U mnie 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i odrobiną puree jagodowego. Na czekoladzie rozłożyłam jogurt waniliowy i jagody).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    ojej to wyglada przecudnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 2 lat temu
    Mieszkam w Niemczech. Jakiego Quarku mam uzyc? Speisequark czy jeden z tych-20% lub 40%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Zrobiłam sernik. Niestety trochę opadł i nie wyszedł tak puszysty jak oczekiwałam. Mam wrażenie, że masa jest za rzadka. Może to wina mrożonych jagód, a może sera potrójnie zmielonego. Następnym razem odcisnę nadmiar wody z jagód i zrobię sernik z prawdziwego białego sera kupionego na kg, a nie z masy serowej z kubka. Mimo wszystko wizualnie robi wrażenie. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Doczekałam się Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

Polub nas na ...

Początek strony