Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik jagodowy

Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • ok. 500g jagód świeżych lub mrożonych
  • 200ml mleka
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Do dekoracji:

  • biała czekolada (opcjonalnie)
  • jogurt waniliowy (opcjonalnie)
  • jagody (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 300ml. (Mrożone jagody najpierw rozmozić).
  4. Twaróg, 300ml puree jagodowego, mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  5. Masę serową wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
  7. Udekorować według uznania. (U mnie 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju i odrobiną puree jagodowego. Na czekoladzie rozłożyłam jogurt waniliowy i jagody).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony