Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno przygotowany na waniliowych serkach homogenizowanych z dodatkiem musu jagodowego na ciasteczkowym spodzie. Sernik jest delikatny, kremowy, w smaku łagodny. Dzieciom przypadnie również do gustu.

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1kg waniliowych serków homogenizowanych*
  • ok. 250g jagód świeżych lub mrożonych
  • 8,5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 150g słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
  • jagody do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i rozbić za pomocą wałka).
  2. Masło roztopić i od razu, jeszcze gorące, dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Jagody zmiksować np. blenderem i przetrzeć przez sitko. (Mrożone najpierw rozmrozić).
  5. Przygotować pierwszą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 2g przetartych jagód. (Odrobina na koniec łyżeczki, aby delikatnie zabarwić serek).
  6. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  7. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  8. Przygotować drugą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 10g przetartych jagód.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  10. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  11. Przygotować trzecią warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 25g przetartych jagód.
  12. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  13. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  14. 120g przetartych jagód wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać przetarte jagody z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Masę całkowicie ostudzić, a następnie rozłożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
  15. Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na serniku. Kleksy udekorować jagodami.

Smacznego.

* Użyłam waniliowych serków homogenizowanych Danio

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Karolina

Sernik pyszny w smaku.
mi tylko niezgęstniał się za bardzo więc włożyłam do zamrażalki (będzie lodo-sernik ) to bedzie pewnie wina śmietany bo nie chciała mi się ubijać i nie była na sztywno jak dodawałam ją do sera.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny pomysł na udekorowanie, może Ci się spodoba
Do niedzieli!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, a im zasmakuje Powiedz mi tylko, jakiej blachy użyłaś (chodzi mi o średnicę) oraz jaka była wysokość tego ciasta?
I jeszcze jedno, myślisz, że...

Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, a im zasmakuje Powiedz mi tylko, jakiej blachy użyłaś (chodzi mi o średnicę) oraz jaka była wysokość tego ciasta?
I jeszcze jedno, myślisz, że jak zrobię ciasto w poniedziałek rano, to będzie dobre na popołudnie do zjedzenia, czy lepiej zrobić je w niedzielę wieczorem?
Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam. Zrób lepiej w niedziele. Bitą śmietanę do dekoracji przygotowałabym w dzień podania.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu tak, mogą.

  Załączniki
 
  1. ania

Czy mogą być jagody mrozone?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu nie robiłabym z jagodami w syropie, bo one są słodkie. Dodając do tego serek waniliowy wyjdzie całość za słodka.

  Załączniki
 
  1. Ola

Witam,
mam jagody ze słoika, w zalewie (syropie). Czy z takich mi coś wyjdzie, boję się, że będzie wszystko za rzadkie i nie stężeje. Czy może powinnam odsączyć jagody od syropu i wykorzystać same owoce, a z syropu zrobić np. kompot?
Proszę o...

Witam,
mam jagody ze słoika, w zalewie (syropie). Czy z takich mi coś wyjdzie, boję się, że będzie wszystko za rzadkie i nie stężeje. Czy może powinnam odsączyć jagody od syropu i wykorzystać same owoce, a z syropu zrobić np. kompot?
Proszę o porady bardziej doświadczonej w tym temacie
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Kingo truskawki nie dadzą tak intensywnego koloru. Może spodobałby Ci się ten serniczek, jeśli masz truskawki: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-serniki/644-przepis-na-neapolitanski-sernik-na-zimno

  Załączniki
 
  1. Kinga

Mam pytanko czy ewentualnie z truskawkami może być ten serniczek? Jagód świeżych już nie ma a mrozonych nie mam a mam truskawki

  Załączniki
 
  1. ANETA

WYGLĄDA BAJECZNIE

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony