Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno przygotowany na waniliowych serkach homogenizowanych z dodatkiem musu jagodowego na ciasteczkowym spodzie. Sernik jest delikatny, kremowy, w smaku łagodny. Dzieciom przypadnie również do gustu.

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub bezglutenowych ciasteczek maślanych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1kg waniliowych serków homogenizowanych*
  • ok. 250g jagód świeżych lub mrożonych
  • 8,5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 150g słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
  • jagody do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i rozbić za pomocą wałka).
  2. Masło roztopić i od razu, jeszcze gorące, dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Jagody zmiksować np. blenderem i przetrzeć przez sitko. (Mrożone najpierw rozmrozić).
  5. Przygotować pierwszą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 2g przetartych jagód. (Odrobina na koniec łyżeczki, aby delikatnie zabarwić serek).
  6. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  7. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  8. Przygotować drugą warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 10g przetartych jagód.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  10. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  11. Przygotować trzecią warstwę serową. 2,5 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2,5 łyżkach zimnej wody. 333g serka homogenizowanego wymieszać z 25g przetartych jagód.
  12. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki serka i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka.
  13. 100g śmietany ubić na sztywno. Wmieszać do serka. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  14. 120g przetartych jagód wymieszać z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać przetarte jagody z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Masę całkowicie ostudzić, a następnie rozłożyć na masie serowej. Wstawić do lodówki do stężenia.
  15. Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na serniku. Kleksy udekorować jagodami.

Smacznego.

* Użyłam waniliowych serków homogenizowanych Danio

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Sernik pyszny w smaku.
    mi tylko niezgęstniał się za bardzo więc włożyłam do zamrażalki (będzie lodo-sernik ) to bedzie pewnie wina śmietany bo nie chciała mi się ubijać i nie była na sztywno jak dodawałam ją do sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź
    Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny pomysł na udekorowanie, może Ci się spodoba Do niedzieli!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Ciasto wygląda obłędnie! Robię je w poniedziałek dla chłopaków ze straży. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, a im zasmakuje Powiedz mi tylko, jakiej blachy użyłaś (chodzi mi o średnicę) oraz jaka była wysokość tego ciasta?
    I jeszcze jedno, myślisz, że jak zrobię ciasto w poniedziałek rano, to będzie dobre na popołudnie do zjedzenia, czy lepiej zrobić je w niedzielę wieczorem? Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam. Zrób lepiej w niedziele. Bitą śmietanę do dekoracji przygotowałabym w dzień podania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, mogą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 2 lat temu
    Czy mogą być jagody mrozone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olu[/b] nie robiłabym z jagodami w syropie, bo one są słodkie. Dodając do tego serek waniliowy wyjdzie całość za słodka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam,
    mam jagody ze słoika, w zalewie (syropie). Czy z takich mi coś wyjdzie, boję się, że będzie wszystko za rzadkie i nie stężeje. Czy może powinnam odsączyć jagody od syropu i wykorzystać same owoce, a z syropu zrobić np. kompot?
    Proszę o porady bardziej doświadczonej w tym temacie Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kingo[/b] truskawki nie dadzą tak intensywnego koloru. Może spodobałby Ci się ten serniczek, jeśli masz truskawki: [b]http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-serniki/644-przepis-na-neapolitanski-sernik-na-zimno[/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Mam pytanko czy ewentualnie z truskawkami może być ten serniczek? Jagód świeżych już nie ma a mrozonych nie mam a mam truskawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANETA · 3 lat temu
    WYGLĄDA BAJECZNIE

Polub nas na ...

Początek strony