Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Ciasto kruche z owocami letnimi, świeżymi lub mrożonymi, zalanymi słodką polewą z białej czekolady i śmietany. Słodka polewa idealnie pasuje do kwaśnych owoców.
Tartę piekłam zarówno ze świeżymi malinami, jak również z mrożoną mieszanką owoców leśnych. Obie wersje smakowały bardzo dobrze.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady białej
  • 2 żółtka
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 450g owoców (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce mrożone rozmrozić. Następnie odlać sok, a owoce dobrze odsączyć na sitku.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  4. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  5. Do lekko ciepłej czekolady ze śmietaną wmieszać żółtka. Parę łyżek masy wymieszać ze skrobią, a następnie połączyć z resztą masy. Wmieszać delikatnie owoce.
  6. Masę z owocami przelać do formy. (Gdyby ciasto kruche, wyklejone na boku formy było wyższe niż poziom wylanej masy, można je obniżyć do jej wysokości).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej parę godzin w lodówce, aby masa stężała.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Tarta z malinami:

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 lat temu
    Pamiętajcie o nakłuciu ciasta przed wlaniem masy, ja zapomniałam i po 15 minutach cała tarta była w bąblach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Mniam wygląda przepysznie! Aż cieknie ślinka :3 Do tego same zdjęcia są tak piękne.. Jestem zachwycona ! Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony