Tarta z kremem porzeczkowym

Tarta ze słodko- kwaśnym kremem porzeczkowym i kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, oblanymi czekoladą. Udekorowana kawałkami bez.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 80g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 100g czerwonych porzeczek
  • 250g kremu porzeczkowego z tego przepisu: "Krem porzeczkowy" (użyłam kremu z czerwonej porzeczki)
  • parę bez (ok. 20g)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 minut do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Na chłodnym cieście rozsmarować krem porzeczkowy.
  3. Porzeczki  umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Rozłożyć na kremie.
  4. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Gotową polewę zdjąć z palnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Lekko ciepłą rozłożyć na porzeczkach. Gdy polewa całkowicie ostygnie posypać ją pokruszonymi bezami. Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 1- 2 godziny.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min. (plus ok. 20 min. na przygotowanie kremu. Krem musi się słodzić przez noc w lodówce)
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z kremem porzeczkowym

Tarta z kremem porzeczkowym