Tarta z creme patissiere i mascarpone

Chrupiąca tarta z lekkim kremem budyniowo- serowym i polewą czekoladową. Bardzo smaczne kruche ciasto z mocno kremowym, budyniowym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 5 żółtek
  • 50 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 250 g serka mascarpone

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 10 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolite ciasto. (Najlepiej najpierw robotem kuchennym, a następnie ręcznie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Formę z ciastem wyciągnąć z pieca.
  4. Przygotować nadzienie. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
  5. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką. Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
  6. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić, aby trochę ostygł. (Przemieszać delikatnie od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch). Następnie wmieszać stopniowo trzepaczką mascarpone. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150°C (grzałka góra- dół).
  7. Nadzienie wylać na podpieczony spód. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 150°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zetnie. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin, albo przez noc.

2

  1. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem ze śmietaną i masłem podgrzewać w kąpieli wodnej lub na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewę wylać na ciasto. Tartę schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tarta z creme patissiere i mascarpone Tarta z creme patissiere i mascarpone Tarta z creme patissiere i mascarpone