Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta czekoladowo-serowa

Pyszna tarta czekoladowo- serowa. Tarta jest mocno czekoladowa i kremowa. Bardzo dobra. Idealne ciasto dla czekoladożerców.

Składniki:

  • 75g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 175g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g czekolady gorzkiej lub kuwertury czekoladowej gorzkiej
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia lub innego podobnego, tylko nie kwaśnego
  • 150g creme fraiche
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 150g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • trochę dowolnych orzechów lub migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło posiekać na drobne kawałeczki.
  2. Z masła, mąki, żółtka, soli, 75g cukru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto.
  3. Formę na tartę o ok. 26cm średnicy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  4. Ciastem wykleić formę (lub ciasto rozwałkować i przenieść do formy), wyklejając także brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.
  5. 200g kuwertury rozdrobnić i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
  6. Serek, creme fraiche i 100g cukru utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać budyń czekoladowy i roztopioną kuwerturę.
  7. Masę wyłożyć na kruche ciasto i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić w formie.
  8. 150g kuwertury pokroić w drobne kawałki. Słodką śmietanę zagotować i zdjąć z pieca. Dodać kuwerturę i wymieszać, aż się rozpuści. Wylać polewę na ciasto i posypać orzechami lub migdałami.

Uwagi:

Masy jest dość dużo. Po wylaniu sięga prawie po brzegi formy. Nie przerażać się. Ciasto podniesię się max z pół centymetra do góry.

Przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Tina Koch & Back Ideen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

420 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 29g, Węglowodany: 32g

tarta czekoladowo-serowa

tarta czekoladowo-serowa

tarta czekoladowo-serowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Joanna

raczej tak.

  Załączniki
 
  1. .

Czy można użyć czekolady mlecznej??

  Załączniki
 
  1. Joanna

Janisiu proszek.

  Załączniki
 
  1. Janisia

Witam. Czy bydyń powinien być ugotowany czy też wsypać proszek?

  Załączniki
 
  1. Sylwia

a gdzie mozna kupic kuwerture i creme fraiche?


W Lidlu

  Załączniki
 
  1. Lidia

Pekanie sernika jest spowodowane zbyt duza iloscia wtloczonego powietrza podczas miksowania.Nigdy nie dodaje piany z bialek i sernik nie ma prawa rosnac. Pieke sernik w kapieli wodnej lub wstawiam goraca wode w plaskim naczyniu na dol pieca....

Pekanie sernika jest spowodowane zbyt duza iloscia wtloczonego powietrza podczas miksowania.Nigdy nie dodaje piany z bialek i sernik nie ma prawa rosnac. Pieke sernik w kapieli wodnej lub wstawiam goraca wode w plaskim naczyniu na dol pieca. Temperatura samego pieca okolo 160 stopni. Po upieczeniu zostawiam w piecu do wystygniecia przy uchylonych drzwiczkach.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kasia

Co do pękania ciasta... Prawdziwy sernik jest udany tylko wtedy, gdy pęknie. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwek creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością. Kuweturę poszukaj w supermarkecie. Myślę, że możesz również spokojnie użyć w zastępstwie...

Sylwek creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością. Kuweturę poszukaj w supermarkecie. Myślę, że możesz również spokojnie użyć w zastępstwie czekoladę gorzką.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwek

a gdzie mozna kupic kuwerture i creme fraiche?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Czy ciasto pękło już podczas pieczenia, czy po? bo jeśli po upieczeniu, to najlepiej jest pozostawić ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia tak, aby temperatura stopniowo się zmniejszyła. Jeśli pękło podczas pieczenia to...

Czy ciasto pękło już podczas pieczenia, czy po? bo jeśli po upieczeniu, to najlepiej jest pozostawić ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia tak, aby temperatura stopniowo się zmniejszyła. Jeśli pękło podczas pieczenia to przyczyna mogła być taka, że ciasto nierówno rośnie i wysycha. Można temu zapobiec wstawiając miskę z wodą do piekarnika, aby góra ciasta nie wyschła. Osobiście często przykrywam sernik podczas pieczenia folią aluminiową jak zaczyna się rumienić. To też z pewnością zapobiega wysuszaniu. Tu akurat mamy tartę serową, więc można by było ją przykryć. Inną przyczyną mogło być za długie ubijanie składników, co powoduje postanie pęcherzyków powietrza. W przepisie jest podane, aby piec w elektrycznym piekarniku w temp. 180C a w termoobiegu 150C. Można sprawdzić jeszcze patyczkiem wcześniej i jeśli ciasto będzie upieczone to wyłączyć i nie trzymać 60min. Pozdrawiam i mam nadzieje, że ciasto smakowało :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony