Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta czekoladowo-serowa

Pyszna tarta czekoladowo- serowa. Tarta jest mocno czekoladowa i kremowa. Bardzo dobra. Idealne ciasto dla czekoladożerców.

Składniki:

  • 75g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 175g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g czekolady gorzkiej lub kuwertury czekoladowej gorzkiej
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia lub innego podobnego, tylko nie kwaśnego
  • 150g creme fraiche
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 150g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • trochę dowolnych orzechów lub migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło posiekać na drobne kawałeczki.
  2. Z masła, mąki, żółtka, soli, 75g cukru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto.
  3. Formę na tartę o około 26cm średnicy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  4. Ciastem wykleić formę (lub ciasto rozwałkować i przenieść do formy), wyklejając także brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 min do lodówki.
  5. 200g kuwertury rozdrobnić i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
  6. Serek, creme fraiche i 100g cukru utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać budyń czekoladowy i roztopioną kuwerturę.
  7. Masę wyłożyć na kruche ciasto i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić w formie.
  8. 150g kuwertury pokroić w drobne kawałki. Słodką śmietanę zagotować i zdjąć z pieca. Dodać kuwerturę i wymieszać, aż się rozpuści. Wylać polewę na ciasto i posypać orzechami lub migdałami.

Uwagi:

Masy jest dość dużo. Po wylaniu sięga prawie do brzegu formy. Nie przerażać się Wink. Ciasto podniesię się max z pół centymetra do góry.

Przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Tina Koch & Back Ideen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

420 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 29g, Węglowodany: 32g

tarta czekoladowo-serowa

tarta czekoladowo-serowa

tarta czekoladowo-serowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    raczej tak.

  • .

    Czy można użyć czekolady mlecznej??

  • Joanna

    Janisiu proszek.

  • Janisia

    Witam. Czy bydyń powinien być ugotowany czy też wsypać proszek?

  • Sylwia

    a gdzie mozna kupic kuwerture i creme fraiche?


    W Lidlu

  • Lidia

    Pekanie sernika jest spowodowane zbyt duza iloscia wtloczonego powietrza podczas miksowania.Nigdy nie dodaje piany z bialek i sernik nie ma prawa rosnac. Pieke sernik w kapieli wodnej lub wstawiam goraca wode w plaskim naczyniu na dol pieca. Temperatura samego pieca okolo 160 stopni. Po upieczeniu zostawiam w piecu do wystygniecia przy uchylonych drzwiczkach.

  • Kasia

    Co do pękania ciasta... Prawdziwy sernik jest udany tylko wtedy, gdy pęknie. Pozdrawiam.

  • Joanna

    Sylwek creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością. Kuweturę poszukaj w supermarkecie. Myślę, że możesz również spokojnie użyć w zastępstwie czekoladę gorzką.

  • Sylwek

    a gdzie mozna kupic kuwerture i creme fraiche?

  • Joanna

    Czy ciasto pękło już podczas pieczenia, czy po? bo jeśli po upieczeniu, to najlepiej jest pozostawić ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia tak, aby temperatura stopniowo się zmniejszyła. Jeśli pękło podczas pieczenia to przyczyna mogła być taka, że ciasto nierówno rośnie i wysycha. Można temu zapobiec wstawiając miskę z wodą do piekarnika, aby góra ciasta nie wyschła. Osobiście często przykrywam sernik podczas pieczenia folią aluminiową jak zaczyna się rumienić. To też z pewnością zapobiega wysuszaniu. Tu akurat mamy tartę serową, więc można by było ją przykryć. Inną przyczyną mogło być za długie ubijanie składników, co powoduje postanie pęcherzyków powietrza. W przepisie jest podane, aby piec w elektrycznym piekarniku w temp. 180C a w termoobiegu 150C. Można sprawdzić jeszcze patyczkiem wcześniej i jeśli ciasto będzie upieczone to wyłączyć i nie trzymać 60min. Pozdrawiam i mam nadzieje, że ciasto smakowało :-)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony