Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 60g cukru
  • 750ml mleka

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20g cukru (lub do smaku)

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
  6. Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
  7. Przygotować mus truskawkowy. 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
  8. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
  9. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Anna

Czy ja dobrze widzę, że nie ma proszku do pieczenia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Tak, nie ma proszku.

  Załączniki
 
  1. ania

Czy można użyć innych owoców ? bo teraz ciężko dostać truskawki, proszę o odp.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ania

Możesz użyć również brzoskwinie lub morele z puszki. Tylko pominełabym już cukier w musie. Może być również borówka amerykańska.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Marta

Wyszlo ekstra! Zrobilam z podwójną ilością musu ,pyyyycha!

  Załączniki
 
  1. Magda

Super przepis!! Ciasto wyśmienite i proste.

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?

  Załączniki
 
  1. Gosia

A ja bym chciała zrobić to ciacho z biszkoptem kakaowym.. Czy mogę prosić o przepis na taki biszkopt na tej wielkości blaszkę?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Gosiu tutaj znajdziesz przepis, ciemny biszkopt z 4 jaj: Biszkopt uniwersalny

  Załączniki
 
  1. Monika

Placek pyszny, w szczególności smakuje mi biszkopt bo jest inny niż klasyczny.Dla mnie osobiście lepszy. ciasto godne polecenia

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Czy masa budyniowa musi być ostygnięta zanim dodamy mus ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Tak, najlepiej.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony