Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
Poncz:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek zimnej wody
Warstwa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 60 g cukru
- 750 ml mleka
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g cukru (lub do smaku)
Dodatkowo:
- ok. 800 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
- Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
- Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
- Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.