Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 60g cukru
  • 750ml mleka

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20g cukru (lub do smaku)

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
  6. Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
  7. Przygotować mus truskawkowy. 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
  8. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
  9. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 8 miesięcy temu
    Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Czy ja dobrze widzę, że nie ma proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 1 lat temu
    Czy można użyć innych owoców ? bo teraz ciężko dostać truskawki, proszę o odp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz użyć również brzoskwinie lub morele z puszki. Tylko pominełabym już cukier w musie. Może być również borówka amerykańska.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Wyszlo ekstra! Zrobilam z podwójną ilością musu ,pyyyycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Super przepis!! Ciasto wyśmienite i proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    A ja bym chciała zrobić to ciacho z biszkoptem kakaowym.. Czy mogę prosić o przepis na taki biszkopt na tej wielkości blaszkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gosiu tutaj znajdziesz przepis, ciemny biszkopt z 4 jaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Placek pyszny, w szczególności smakuje mi biszkopt bo jest inny niż klasyczny.Dla mnie osobiście lepszy. ciasto godne polecenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy masa budyniowa musi być ostygnięta zanim dodamy mus ?

Polub nas na ...

Początek strony