Sernik z galaretką
Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.
Składniki:
Spód:
- 200g ciasteczek typu Oreo
- 80g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 130g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
- 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
- owoce (u mnie truskawki i maliny)
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
- Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
- 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. | |
Czas oczekiwania: |
ponad 1 godz. | |
Czas pieczenia: |
ok. 50 min. | |
Liczba porcji: |
ok. 16 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.