Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Nadzienie:

  • ok. 350g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • ok. 150ml wódki lub rumu
  • 60g czekolady gorzkiej

Polewa:

  • 25g masła
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 6 bez

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  4. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Przyciąć do wymiarów 30x 20cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek, ułożyć go na brzegu ciasta i lekko docisnąć.
  5. Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika i nakłuć je widelcem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. 60g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować podpieczony spód.
  8. Śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na cieście.
  9. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na śliwki.
  10. Bezy pokruszyć i posypać nimi mazurka.
  11. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony