Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Nadzienie:

  • ok. 350g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • ok. 150ml wódki lub rumu
  • 60g czekolady gorzkiej

Polewa:

  • 25g masła
  • 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 6 bez

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  4. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Przyciąć do wymiarów 30x 20cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek, ułożyć go na brzegu ciasta i lekko docisnąć.
  5. Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika i nakłuć je widelcem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. 60g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować podpieczony spód.
  8. Śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na cieście.
  9. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na śliwki.
  10. Bezy pokruszyć i posypać nimi mazurka.
  11. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MAGDA · 1 lat temu
    Witam. Chciałam się zapytać jak pieczemy ciasto kruche z termoobiegiem czy bez i na którym poziomie będzie naj lepiej wsadzić ciasto dodam że mam piekarnik( BOSCH) ?.
    I na jakiej tacy najlepiej położyć ciasto bo mam aluminiową i emaliowaną?
    POZDRAWIAM
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      MAGDA · 1 lat temu
      SERDECZNIE DZIĘKUJE ZA PODPOWIEDZ. DZIĘKUJE I POZDRAWIAM :):)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Magdo, piekę przy ustawieniach góra- dół, na drugim poziomie od dołu. Mam blachy emaliowane. Nigdy nie używałam blach aluminiowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaga · 2 lat temu
    czy można do ciasta kruchego użyć mąki z orzechów arachidowych ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mikołaj · 2 lat temu
    [b]SUPER[/b]
    Wziąłem tylko przepis na ciasto kruche, ale takie dobre, że ten Mazurek pewnie jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    Wesołego Alleluja !!
    Spokojnych,Radosnych Świąt,zajączka kicającego,kurczaczka żółtego,gniazdo pisanek a w poniedziałek Wielkie Lanie - Życzy Ciastkarka Udanych Wesołych ŚWiąt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Bardzo dziękuję. Wygląda pysznie wiec zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy do nasaczenia sliwek mozna uzycz czegos innego co nie zawiera alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Witam mam pytanie czy można zastąpić śliwki powidlem gdyż śliwek kalifornijskich w uk nie spotkałam. Chyba ze mogą być inne śliwki?z góry dziękuje

Polub nas na ...

Początek strony