Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
19 Komentarzy

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort zarówno na zewnątrz jak i w środku. Składa się z sześciu kolorowych blatów z ciasta ucieranego, które odpowiednio pocięte i poukładane w przekroju wyglądają jak kolorowe kosteczki. Ciasto przełożone jest kremem z serka mascarpone i obłożone masą maślaną. Cały tort udekorowany został drażetkami  m&m's i mini piankami marshmallow.

Blaty upiekłam na mące kukurydzianej, ale można również użyć pszennej.

Składniki na ok. 12 porcji:

Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem śmietankowy:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g mascarpone lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa maślana:

  • 300g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 40g cukru

Poncz:

  • 130ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • kolorowy cukier
  • mini pianki  marshmallow
  • m&m'sy
  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  3. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
  4. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować poncz. Wodę wymieszać w sokiem z cytryny i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Serek, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka.
  7. W każdy blacie wyciąć dwa koła. (Otrzymamy koło w środku i dwa okręgi. Środek wycięłam od szklanki o średnicy 6,5cm, drugi okrąg od miseczki o śr. 12,5cm).
  8. We wszystkich blatach poprzekładać tak części, aby w każdym blacie były po 3 różne kolory.

7

  1. Na paterze układać po kolei blaty, nasączając je ponczem i przekładając kremem.
  2. Gotowy tort wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (W przypadku braku termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż całe masło zostanie dodane, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
  4. Masą posmarować cały tort. (Gdyby krem ze środka mocno wystawał, nadmiar należy ściągnąć, aby ułatwić rozsmarowanie masy maślanej).

8

  1. W bok tortu powtykać m&m'sy.
  2. Górę tortu ozdobić piankami z kolorowym cukrem. W tym celu pianki przeciąć po ukosie na pół. Cukier w wybranym kolorze nasypać do miseczki. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na torcie zaczynając od brzegu. Płatki układać, aż do samego środka tortu.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort szachownica

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Witam, czy zamiast ciasta ucieranego można zrobić taki kolorowy biszkopt? Jeśli tak to jakie proporcje na 1 blat i czy nic się nie stanie jeśli dodam do ciasta barwnik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 lat temu
    Mam pytanie czy jeśli zrobię do tego tortu masę z sera i margaryny to cukierki tez się rozpuszczą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Witam czy można użyć barwników w płynie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Justyno najpewniejsze byłyby w żelu, bo nie zmienią konsystencji ciasta. Możesz spróbować. Tylko nie dawaj za dużo, żeby nie rozrzedziły mocno ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Tak robiłam dokładnie tę samą która jest w przepisie. Tak jeszcze myslę że może gdyby cieniutką warstwę tej masy dać to nie byłaby tak wyczuwalna. Dla mnie jest za bardzo maślana a robiłam z tą masą już torty i w środku tort ok a ta masa psuje mi cały smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Mam pytanie czy jeżeli zrobię masę z bitej smietany i żelatyny (używam takiej do robienia ozdób i trzymają się) to cukierki się utrzymają? kilka razy robiłam mase maslana i do dekoracji jest super ale jest niesmaczna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kingo nie. Śmietana nie może mieć kontaktu z tymi cukierkami, bo ich kolorowa otoczka się będzie od niej rozpuszczać. A próbowałaś tę masę? czy inną? Możesz zrobić również masę maślano- budyniową. Musi być stabilna masa z dodatkiem masła. Chyba, że pomyślisz nad innym rozwiązaniem i posmarujesz tort np. roztopioną czekoladą, czy kremem orzechowo-czekoladowym.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kasia · 1 lat temu
        A czy mogłaby Pani napisać jak te boki zrobić za pomocą roztopionej czekolady?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Zrobiłabym ganache, czyli czekolada ze śmietaną np. 100g czekolady gorzkiej i 100g śmietany 30- 36% jak np. w tym przepisie (patrz polewa): [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/863-ciasto-korzenne-z-pierniczkow"]"Ciasto korzenne z pierniczków"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 2 lat temu
    ubiłam piękny biszkopt, a po dodaniu barwników ciasto stało się "luźne" i nie wyrosło w pieczeniu... co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 3 lat temu
    Mam takie zapytanie: ile potrzeba cukierków i pianek:)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Małgorzato pianek nie trzeba dużo, one są leciutkie. Miałam paczkę 280g i nawet połowy nie zużyłam. Natomiast drażetek trzeba mieć ze dwie duże paczki po co najmniej 200g (lub większe jeśli dostaniesz). Mnie z pierwszej paczki bardzo szybko zabrakło koloru czerwonego (drażetki wrzucane są do paczki losowo, więc ilość drażetek w poszczególych kolorach jest różna). Tak, że otwarłam dwie paczki, aby mieć wystarczającą ilość drażetek we wszytkich kolorach. (Dużo drażetek pozostanie niewykorzystanych).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz,,postaram się tak zrobić..Serdecznie pozdrawiam,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam serdecznie,,wspaniałe przepisy,,wspaniałe wypieki,,mam takie pytanie czy tort szachownica mogę zrobić w piątek ,,a będzie potrzebny w niedzielę,,i czy trzeba przechowywać go w lodówce ,,czy można w chłodnym pomieszczeniu.Chcę go zrobić na urodziny mojej mamy która kończy 88 lat.Serdecznie pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Olu możesz. Tylko w sobotę wieczorem, albo w niedziele rano zrobiłabym dekorację z m&msów. Drażetki jak poleżą długo w lodówce robią się matowe, z takim białym nalotem. Tort najlepiej trzymać w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Witam od jakiegoś czasu obserwuję Pani wypieki. Kilka jest fajnych. Ten tort wygląda pięknie, ale jest chemiczny. Czy nikt się nad tym nie zastanawia, że jak by to nie nazywać są to barwniki chemiczne, a nie sok z buraków. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    rewelacyjny pomysl.... lubie Twoja strone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Acha, dziękuje Joasiu za szybką odpowiedź. W takim razie tort dla męża będzie zwyczajny a za 10 dni pomyślimy nad masą maślaną, żeby córcia miała "kuleczki" pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Tort przepiękny!!! letnia córka też chce torta z "kuleczkami" Piekłam już babki, drożdżowe i torty z Twoich przepisów Joanno- godne polecenia- i dziękuje!
    Moje pytanko czy m&msy można przyklejać do innej masy np śmietanowo-serowej czy należy tylko do maślanej. Za chwilke kończe torta ale ba bazie śmietany i nie wiem czy zaryzykować czy się nie rozpuszczą i odpadną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aniu, rozpuszczą się od spodu tam, gdzie będą dotykać śmietany i serka i w koło zrobi się nieładna obwódka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivona · 3 lat temu
    Już od jakiegoś czasu piekę z Panią, więc wiem "do czego Pani jest zdolna" ;), jednak dzisiejszy tort przyprawił mnie o wytrzeszcz oczu.
    Kobieto jesteś mistrzem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 3 lat temu
    Robi wrażenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 3 lat temu
    Piekny!!! Mój ukochany zasługuje na taki. Będzie pysznie urodzinowo. Zresztą mamy wspólnie urodziny :).
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 3 lat temu
    Cudnie kolorowy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Tort wygląda zjawiskowo, ciekawa jestem ile czasu się go robi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    Tort zniewalający,piękny ,Cudny !!!
    Też taki zrobie na urodziny .. mam nadzieję,że się uda

Polub nas na ...

Początek strony