Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy

Marlenka

Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. ciasto krówka lub miodownik to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 600g  mąki pszennej
  • 120g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 jajka

Masa budyniowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (u mnie 400g)
  • 250g masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy (u mnie włoskie)
  • czekolada (u mnie 100g czekolady mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
  3. W międzyczasie rozpuścić sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 min, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje.
  4. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.
  5. Ciasto podzielić na sześć równych części.
  6. Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 na 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem).
  7. Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 min. na ciemno- złoty kolor. (Piekłam 6- 7 min.). Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając nożykiem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć na bok. (Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.

2

  1. Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować na piasek lub przełożyć do woreczka i ściskając rękami lub uderzając wałkiem pokruszyć. Odłożyć na bok.
  2. Przygotować masę budyniową. Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 2 łyżek cukru. Gotowy budyń  przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyń.
  4. Blaty przełożyć masą, smarując również górny blat. Górny blat posypać pokruszonym ciastem wymieszanym z posiekaną czekoladą i orzechami. (Zrobiłam kratkę z roztopionej czekolady, ale polecam jednak dodać posiekaną czekoladę, ponieważ taka kratka z czekolady utrudnia krojenie).

34

  1. Ciasto wstawić na co najmniej noc do lodówki.  Po 12godz. blaty powinny zmięknąć.

Smacznego.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: sweetlive-recepty.blogspot.sk

zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Marlenka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Liliana · 5 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne! Miałam lekki kłopot z rozwałkowaniem, ale co tam, następnym razem pójdzie lepiej:) , Ze stołu zniknęło jako pierwsze:) . Jak zaczniesz je jeść, to nie można przestać! Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 5 lat temu
    Rewelacja!!Robilam zgodnie z opisem i ciasto wyszlo palce lizac,a znajomi juz chca przepis Bede czesciej odwiedzac ta strone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 5 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne!! To sa zdecydowanie moje klimaty. Jedyny problem mialam z rozwalkowaniem ciasta na wielkosc w przepisie. Zrobilam troszke mniejsze. Czy Twoja masa byla rowniez bardzo rzadka?
    Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie. Była taka, jak widać na zdjęciach etapowych, ale może wyjść rzadka i to jest normalne. Nie należy się tym przejmować. Ciasto wciągnie wigloć z masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 5 lat temu
    a ten ocet jest w jakim celu?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 5 lat temu
    Mam takie pytanie ponieważ z wcześniejszego wypieku zostało mi się ok 200g masy kajmakowej a nie chce otwierać nowej żeby wziąć kolejne pół. Czy mogłabym rozpuścić no. krówki i zastąpić to 200g nimi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To dodaj tyle masy krówkowej ile masz. Krówki same się nie rozpuszczą na płynną masę, a na gęstą, taką plastelinową. Musiałabyś je rozpuścić z dodatkiem masła lub margaryny, ale może lepiej nie dodawać dodatkowo tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 5 lat temu
    ma Pani jakiś patent na cienkie rozwałkowanie ciasta?:) i na jaką grubość należy je rozwałkowac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 5 lat temu
    Dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agato[/b] możesz je zrobić 3 dni wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 5 lat temu
    Mam malutkie pytanie, myślałam żeby ciasto zrobić na Święta i zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę je przygotować? Ewentualnie czy mogę upiec spody juz tez i przełożyć je np.w Wigilię?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Dziękuje za poradę będę w takim razie próbować z innej firmy bo na pewno jeszcze upięke to ciasto :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Jeszcze jedno pytanko. Moja masa miała kolor jasny brąz bo użyłam masy krowkowej. Gdybym użyła słodkiego mleka to byłaby jasna jak na zdjęciu w przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Moniko to musiałaś mieć faktrycznie ciemną mase krówkową. Właściwie to czy gotowa czy ugotowana nie powinna się znacząco różnić. Kolor powinien być lekko karmelowy i w połączeniu z jasnym, utartym masłem i jasnym budyniem powinno dać jasny, miodowy kolor. Spróbuj następnym razem może kupic masę krówkowa innej firmy lub ugotować samemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Dziękuje. Zapamiętam na przyszłość :). Przełożyłam ciasto ta wodnista masa i włożyłam do lodówki we formie. Dziś smakuje swietnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Moja masa nie była rzadka, ale niektórym właśnie wychodzi rzadka. To nic nie szkodzi. Ciasto wciągnie wilgoć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Prosze o podpowiedz. Ciasto wyszło mi super i bardzo smaczne, jednak moja masa przy dodawaniu koncówki budyniu się "rozwodniła", nie wiem co zrobiłam nie tak lub mogłam zrobić żeby uratować masę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Ciasta z krówką nigdy nie odmówię

Polub nas na ...

Początek strony