Tort pająk

Tort urodzinowy w kształcie pająka. Coś dla małych wielbicieli egzotycznych ośmionogów, miłośników Spidermena czy po prostu entuzjastów natury :). Tort składa się z biszkoptowej kuli wypełnionej delikatną masą budyniową o smaku czekoladowym, oblaną czekoladową polewą. Nogi zrobione są z paluszków mikado, połączonych masą marcepanową. Głowa to pokruszone resztki biszkoptu sklejone roztopioną czekoladą.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (na 500ml mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 6 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • paluszki mikado (King Choco)
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • 50g czekolady (użyłam mlecznej z kawałkami orzechów)
  • 3 łyżeczki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  4. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. Trzeci krążek odłożyć na bok.
  5. Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

8

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem ściągnąć z pieca, dodać żelatynę i wymieszać trzepaczką. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. (Budyń powinien być zimny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. Przykryć 3 krążkiem biszkoptu. Całość wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować głowę pająka. Pozostałe resztki biszkoptu pokruszyć. 50g czekolady posiekać i roztopić z 3 łyżeczkami słodkiej, płynnej śmietany. Dodać pokruszone resztki biszkoptu i uformować kulę. (Należy dodać tylko część pokruszonego biszkoptu, tyle ile da się połączyć z czekoladą).

24

  1. Schłodzone ciasto odwrócić (tak, aby 3 krążek znajdował się na dole), zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  2. Przygotować nogi pająka. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Po dwa paluszki mikado połączyć marcepanem. Gotowe nogi wbić w ciasto.

3

  1. Przygotować polewę czekoladową. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polewą czekoladową polać najpierw małą kulę, a następnie dużą półkulę. (Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką).

75

  1. Następnie opuszkami palców dotykać polewę, aby powstały na niej nierówności. (Gdyby polewa była za płynna, należy chwilkę odczekać. Jeśli powstały rowki po złączeniu trójkątów z biszkoptu, to teraz można je pokryć jeszcze raz polewą).

6

  1. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
  2. Z marcepanu uformować oczy i buzię i umieścić na głowie pająka. (Wystarczy gotowe oczy i buzię przyłożyć do polewy, a same się do niej przykleją).

Smacznego.

Tort pająk

Tort pająk

Tort pająk

Tort pająk