Lubisz ten przepis? Udostępnij na
10 Komentarzy

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem. Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.
Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.
Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.
Składniki:
Spód:
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
- 120g masła
Nadzienie:
- 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
- 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
- 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
- Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane