Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem.  Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.

Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.

Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.

Składniki:
Spód:

  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
  • 120g masła

Nadzienie:

  • 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
  • 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
  • 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)

Dodatkowo:

  • 80g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
  2. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 40 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    no to sezon na ciasta dyniowe czas zacząć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 4 lat temu
    dzisiaj zrobię trzeci raz. szkoda że się dynie kończą, zamroziłam sobie trochę
    ciasto jest cudowne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    Zrobilam , wyszlo przepyszne . Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 4 lat temu
    Czy mleko skondensowane ma być ugotowane w postaci karmelu czy płynne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia23 · 4 lat temu
    Następny Pani przepis trafił do mojego zeszytu. Za pierwszym razem dodałam to co miałam w domu czyli wyłuskane fistaszki. Wyszło za słodkie ( ale mąż zjadł z przyjemnością). Za drugim uprażyłam i solidnie posoliłam ziarenka słonecznika. PYCHA!!! Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję.Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 4 lat temu
    Witam. Jestem Pani fanką i mam pytania.
    czy gatunek dyni ma znaczenie?
    kiedy ciasto jest upieczone, metoda patyczka się sprawdza?
    czy wypada to ciasto podać na urodzinach, czy ma raczej domowy charakter.Pozdrawiam serdecznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dynia dowolna. Ja użyłam Hokkaido. Nie sprawdzałam patyczkiem. Piekłam 45min i obserwowałam kokos. (Po tym czasie ładnie się przyrumienił). Trzymałabym się przepisu. Jeśli kokos będzie się za szybko rumienił, nałożyłabym folię aluminiową z góry.
      Na urodziny możesz je podać (jako dodatkowe ciasto, bo główne to powinno być raczej jakieś tortowe lub z kremem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 4 lat temu
    Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo ładnie i 'zdrowo' Na pewno wypróbuję, szczególnie że dynia pojawiła się już na osiedlowym targowisku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalka · 4 lat temu
    Jeżeli ciasto smakuje tak, jak wygląda to jestem pewna, że można się od niego uzależnić!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    O mniam, to mi się podoba Zapisuję przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 4 lat temu
    Czy mozna pominac wiorki kokosowe

Polub nas na ...

Początek strony