Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem.  Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.

Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.

Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.

Składniki:
Spód:

  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
  • 120g masła

Nadzienie:

  • 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
  • 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
  • 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)

Dodatkowo:

  • 80g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
  2. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 40 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. miłka

no to sezon na ciasta dyniowe czas zacząć

  Załączniki
 
  1. miłka

dzisiaj zrobię trzeci raz. szkoda że się dynie kończą, zamroziłam sobie trochę
ciasto jest cudowne.

  Załączniki
 
  1. Ula

Zrobilam , wyszlo przepyszne . Dziekuje

  Załączniki
 
  1. Asia

Czy mleko skondensowane ma być ugotowane w postaci karmelu czy płynne?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Asia

Asiu płynne, prostu z puszki. Nic nie gotujemy

  Załączniki
 
  1. asia23

Następny Pani przepis trafił do mojego zeszytu. Za pierwszym razem dodałam to co miałam w domu czyli wyłuskane fistaszki. Wyszło za słodkie ( ale mąż zjadł z przyjemnością). Za drugim uprażyłam i solidnie posoliłam ziarenka słonecznika. PYCHA!!!...

Następny Pani przepis trafił do mojego zeszytu. Za pierwszym razem dodałam to co miałam w domu czyli wyłuskane fistaszki. Wyszło za słodkie ( ale mąż zjadł z przyjemnością). Za drugim uprażyłam i solidnie posoliłam ziarenka słonecznika. PYCHA!!! Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję.Dziękuję i pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. miłka

Witam. Jestem Pani fanką i mam pytania.
czy gatunek dyni ma znaczenie?
kiedy ciasto jest upieczone, metoda patyczka się sprawdza?
czy wypada to ciasto podać na urodzinach, czy ma raczej domowy charakter.Pozdrawiam serdecznie.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    miłka

Dynia dowolna. Ja użyłam Hokkaido. Nie sprawdzałam patyczkiem. Piekłam 45min i obserwowałam kokos. (Po tym czasie ładnie się przyrumienił). Trzymałabym się przepisu. Jeśli kokos będzie się za szybko rumienił, nałożyłabym folię aluminiową z góry.
N...

Dynia dowolna. Ja użyłam Hokkaido. Nie sprawdzałam patyczkiem. Piekłam 45min i obserwowałam kokos. (Po tym czasie ładnie się przyrumienił). Trzymałabym się przepisu. Jeśli kokos będzie się za szybko rumienił, nałożyłabym folię aluminiową z góry.
Na urodziny możesz je podać (jako dodatkowe ciasto, bo główne to powinno być raczej jakieś tortowe lub z kremem).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Patrycja

Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo ładnie i 'zdrowo' Na pewno wypróbuję, szczególnie że dynia pojawiła się już na osiedlowym targowisku.

  Załączniki
 
  1. Natalka

Jeżeli ciasto smakuje tak, jak wygląda to jestem pewna, że można się od niego uzależnić!

  Załączniki
 
  1. Gin

O mniam, to mi się podoba Zapisuję przepis

  Załączniki
 
  1. Marzena

Czy mozna pominac wiorki kokosowe

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marzena

Tak, można.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony