Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem.  Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.

Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.

Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.

Składniki:
Spód:

  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
  • 120g masła

Nadzienie:

  • 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
  • 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
  • 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)

Dodatkowo:

  • 80g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
  2. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 40 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony