Ciasto na maślance z owocami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 300ml maślanki
  • 2 duże jajka
  • 120ml oleju
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220g cukru

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (30g)

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  4. W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Ilość porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami