Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Ciasto na maślance z owocami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 300ml maślanki
  • 2 duże jajka
  • 120ml oleju
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220g cukru

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (30g)

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  4. W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Ilość porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Czy mozna to ciasto zrobic w nie zaduzej formie? Czy trzeba wtedy skladniki zrobic razy dwa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Witam, czy można do tego ciasta użyć truskawek? Jeśli tak to w jakiej mniej wiecej ilości :)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, można. Rozłóż je na całej powierzchni ciasta.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Anna · 1 lat temu
        a dziękuje to te zrobię następne bo w oczekiwaniu na odpowiedź zrobiłam z Pani przepisu inne z truskawkami i wyszło REWELACYJNE, zresztą jak dziesiątki innych ciast, robionych z tej stronki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 3 lat temu
    Bardzo fajny i szybki przepis. Schemat jest taki sam jak w przypadku ciasta na muffiny. Robiłam ciasto z jabłkami i gruszkami, cukier biały wymieniłam na brązowy i waniliowy domowej roboty. Wyszło bardzo dobre. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWA · 3 lat temu
    Super ciasto , super wyszło , tylko zamiast śliwek zrobiłam ciasto z agrestem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    [quote]Zrobiłam, juz się piecze tylko mam nadzieję że dobrze piekarnik nastawiłam termoobieg i dół włączyłam
    dziękuje i pozdrawiam
    Ewa[/quote]
    Wyszło pyszne ze śliwką i jeżyny miałam w słoiku tylko troszkę za mocno spiekłam a Ty jak nastawiasz piekarnik?
    pozdrawiam Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastożerca · 4 lat temu
    Mniammm.. dzisiaj zrobiłam to ciasto ale z gruszką.Wyszło rewelacyjna..!!
    Polecam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 4 lat temu
    moja Babcia robi identyczne - to ona mnie go nauczyła

Polub nas na ...

Początek strony