Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)

Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 90g masła
  • 60g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  4. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  6. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  7. Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  8. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
  9. Z góry posypać kruszonką.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Karolina

Jak myślicie ciasto będzie dobre z czereśniami czy lepiej kupić porzeczki? Muszę zrobić jakieś ciasto na przyjazd mamy i po Państwa komentarzach zdecydowałam się właśnie na to
Próbował ktoś z czereśniami??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Mogą być również czereśnie.

  Załączniki
 
  1. zbyszek

Właśnie jestem w trakcie robienia ciasta zamiast porzeczek dam dzem z wiśni obadamy jak wyjdzie dam znać jak wyszlo i smakowało

  Załączniki
 
  1. Artur

Skusił mnie ten przepis. Niestety nie miałem świeżych owoców i dałem mrożone maliny z Pińczowa. Ta zmiana nie zaszkodziła, ciasto wyszło wspaniałe, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Gocha

Mam pytanko; ciasto przechowujemy w lodowce czy temp. pokojowej? ;-) (zrobilam z malinami - wyszlo pychaaaa!) ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gocha

Najlepiej w lodówce.

  Załączniki
 
  1. Grażyna

Zwykle próbuję ciasto z nowego przepisu, a resztę zjadają znajomi i rodzina. To ciasto jest tak dobre, że nie mogę się od niego oderwać. Zrobiłam z brzoskwiniami i borówką kanadyjską. Rewelacyjne

  Załączniki
 
  1. Ania

Ciasto wyszło przepyszne.
Kwaśne, dalikatnie słodkie.
zabrałam całą blaszkę do pracy i ledwo uratowałam jeden (obiecany Mamie) kawałek.

dodam tylko, że z braku odpowiedniej ilości mleka dolałam 300 ml śmietany 12tki do budyniów.

Następnym...

Ciasto wyszło przepyszne.
Kwaśne, dalikatnie słodkie.
zabrałam całą blaszkę do pracy i ledwo uratowałam jeden (obiecany Mamie) kawałek.

dodam tylko, że z braku odpowiedniej ilości mleka dolałam 300 ml śmietany 12tki do budyniów.

Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gin

Mmm, pycha. Sama nie wiem, której wersji chciałabym spróbować najpierw

  Załączniki
 
  1. magma

ale bym zajadła teraz takie ciasto na obiad

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony