Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)

Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 90g masła
  • 60g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  4. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  6. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  7. Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  8. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
  9. Z góry posypać kruszonką.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 miesięcy temu
    Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej? I ewentualnie jak je przechować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Jak myślicie ciasto będzie dobre z czereśniami czy lepiej kupić porzeczki? Muszę zrobić jakieś ciasto na przyjazd mamy i po Państwa komentarzach zdecydowałam się właśnie na to
    Próbował ktoś z czereśniami??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zbyszek · 3 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia ciasta zamiast porzeczek dam dzem z wiśni obadamy jak wyjdzie dam znać jak wyszlo i smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 3 lat temu
    Skusił mnie ten przepis. Niestety nie miałem świeżych owoców i dałem mrożone maliny z Pińczowa. Ta zmiana nie zaszkodziła, ciasto wyszło wspaniałe, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 4 lat temu
    Mam pytanko; ciasto przechowujemy w lodowce czy temp. pokojowej? ;-) (zrobilam z malinami - wyszlo pychaaaa!) ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 4 lat temu
    Zwykle próbuję ciasto z nowego przepisu, a resztę zjadają znajomi i rodzina. To ciasto jest tak dobre, że nie mogę się od niego oderwać. Zrobiłam z brzoskwiniami i borówką kanadyjską. Rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne.
    Kwaśne, dalikatnie słodkie.
    zabrałam całą blaszkę do pracy i ledwo uratowałam jeden (obiecany Mamie) kawałek.

    dodam tylko, że z braku odpowiedniej ilości mleka dolałam 300 ml śmietany 12tki do budyniów.

    Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Mmm, pycha. Sama nie wiem, której wersji chciałabym spróbować najpierw
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magma · 4 lat temu
    ale bym zajadła teraz takie ciasto na obiad:)

Polub nas na ...

Początek strony