Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)
Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125g masła lub margaryny
- 50g cukru
- 3 żółtka
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 750ml mleka
- 100g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 90g masła
- 60g cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
- Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
- Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
- Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
min. 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 70 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.