Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Galette z czerwoną porzeczką

Rustykalna tarta z czerwoną porzeczką. Chrupiące, kruche ciasto (szczególnie pyszny jest brzeg posypany brązowym cukrem), a pośrodku kwaskowate, czerwone porzeczki. Bardzo dobra kombinacja. Ciasto nie nasiąka sokiem z owoców dzięki mielonym migdałom, którymi posypane jest ciasto oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do porzeczek.

Polecam podawać tartę lekko ciepłą z gałką (lub dwoma) lodów waniliowych. Można poczekać, aż lody się roztopią i powstanie sos waniliowy pokrywający porzeczki.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30ml wody

Nadzienie:

  • 350g porzeczek czerwonych
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • ok. 3 łyżek brązowego cukru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20min, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. (Koło nie musi być równe. Nierówności nadadzą mu ładny, rustykalny kształt).

2

  1. Ciasto posypać zmielonymi migdałami, pozostawiając ok. 4cm odstępu od brzegu.

3

  1. Na migdały wyłożyć porzeczki.

4

  1. Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Ciasto z papierem przenieść na blachę do pieczenia.

5

6

  1. Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  3. Podawać lekko ciepłe lub zimne.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45- 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Galette z czerwoną porzeczką

Galette z czerwoną porzeczką

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony