Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Galette z czerwoną porzeczką

Rustykalna tarta z czerwoną porzeczką. Chrupiące, kruche ciasto (szczególnie pyszny jest brzeg posypany brązowym cukrem), a pośrodku kwaskowate, czerwone porzeczki. Bardzo dobra kombinacja. Ciasto nie nasiąka sokiem z owoców dzięki mielonym migdałom, którymi posypane jest ciasto oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do porzeczek.

Polecam podawać tartę lekko ciepłą z gałką (lub dwoma) lodów waniliowych. Można poczekać, aż lody się roztopią i powstanie sos waniliowy pokrywający porzeczki.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30ml wody

Nadzienie:

  • 350g porzeczek czerwonych
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • ok. 3 łyżek brązowego cukru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20min, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. (Koło nie musi być równe. Nierówności nadadzą mu ładny, rustykalny kształt).

2

  1. Ciasto posypać zmielonymi migdałami, pozostawiając ok. 4cm odstępu od brzegu.

3

  1. Na migdały wyłożyć porzeczki.

4

  1. Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Ciasto z papierem przenieść na blachę do pieczenia.

5

6

  1. Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  3. Podawać lekko ciepłe lub zimne.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45- 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Galette z czerwoną porzeczką

Galette z czerwoną porzeczką

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony