Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Ucierane ciasto z owocami

Przy takich upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a owoce sezonowe w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 200ml maślanki
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g płatków owsianych
  • 60g cukru
  • 90g masła

Dodatkowo:

  • ok. 500g lub więcej truskawek (tyle, aby przykryły powierzchnię ciasta)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku.
  3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać maślankę na przemian z mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 24x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć owoce. Z góry posypać kruszonką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50min, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ucierane ciasto z owocami

Ucierane ciasto z owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Czy można użyć jogurtu naturalnego zamiast maślanki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Boże! Uwielbiam cista z kruszonką :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Witam,
    Piekłam ciasto ok 55 minut w 180 stopniach lecz wyszło tak jakby jeszcze mokre (zakalcowate) pod owocami, jak się piekło zauważyłam że po bokach zbiera się woda z owoców, co zrobiłam źle??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 4 lat temu
    pyszne... zniknęło w oka mgnieniu:) mam pewność, że na stałe zagości w zaciszu mojego domu, dziękuję!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Proszę o poradę bo niestety mi się nie udało. Co prawda zrobiłam je z jagodami ale myślę że to nie miało wpływu. Sprawiało wrażenie jakby było za rzadkie. Wszystkie owoce i kruszonka schowały się pod spód. Ciasto je jak gdyby "pochłonęło". Co mogło być tego przyczyną.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Beato nie wiem dlaczego wyszło Ci za rzadkie. Ciasto wychodzi gęste i utrzymuje owoce na powierzchni. Jagody nie mają tutaj znaczenia. Może coś nie tak odmierzyłaś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 4 lat temu
    [b]Matyldo,[/b] ja bym sie nie bala mleka kasnego lub kefiru. Natomiast, mysle, ze uzycie jogurtu greckiego doprowadzilo by do zakalca, jak pisze Joanna, bo jogurt grecki jest za gesty i "ciezki" (i tak bylo by trzeba ciasto jakos rozcienczyc).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Matylda · 4 lat temu
    Czy mogłabym użyć kefiru, jogurtu greckiego bądź kwaśnego mleka zamiast maślanki? Jeśli tak to który produkt byłby najlepszy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Matyldo trudno mi powiedzieć. Piekłam tylko na maślance. Podejrzewam, że wszystkie te składniki mogłyby się nadawać, ale gwarancji nie mogę dać, ponieważ to jest ciasto ucierane i jest niebezpieczeństwo pojawienia się zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edit · 4 lat temu
    Zrobiłam je wczoraj z rabarbarem- wyszło pyszne :-)

Polub nas na ...

Początek strony