Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.

Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):

  • 80g mąki pszennej
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 55g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 125g truskawek/ jeżyn/ malin

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • niecałe ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 125g truskawek
  • ok. 125g jeżyn
  • ok. 125g malin

Dekoracja:

  • truskawki/ jeżyny/ maliny

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
  6. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
  7. Blaty pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
  4. Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
  5. Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
  6. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.

Smacznego.

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Beata

Krem z serka I smietany nie rozplynie sie w uoslne dni? Czy moznze lepiej dodac zelatyny?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata

Beato nie trzymałabym go na słońcu nawet z żelatyną. Jak nie będzie za długo poza lodówką to wytrzyma.

  Załączniki
 
  1. Monika

Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, nie przesłodzony torcik. Jako owoce dałam maliny, borówki i czerwoną porzeczkę. Niestety placki wyszły mi zakalcowate, ale i tak jestem zadowolona.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam! chciałabym zapytać czy serek ubijamy ze śmietaną w jednym naczyniu czy osobno a po ubiciu razem wymieszać? bardzo proszę o podpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Magdaleno razem. Mascarpone ubije się ładnie ze śmietaną. Oczywiście również można ubić osobno i połączyć, ale po co brudzić dwie miski

  Załączniki
 
  1. Martyna

Zrobiłam ten tort, nie doczytałam dokładnie i ciasto robiłam w formie o śr.26cm i placki wyszły dość cienkie. trochę pracochłonny ale naprawdę warto. Tort przepyszny, z efektem takim że zniknął z lodówki z ciągu dnia

  Załączniki
 
  1. Monika

Ja dzisiaj robiłam ten tort, i dawałam mrożone truskawki, maliny, i czerwone porzeczki. Rozmroziłam owoce, osuszyłam ręcznikiem papierowym i dodałam do ciasta. Biszkopty wyszły idealnie, mimo obawy o mrożone owoce. Dopiero jutro będziemy jeść,...

Ja dzisiaj robiłam ten tort, i dawałam mrożone truskawki, maliny, i czerwone porzeczki. Rozmroziłam owoce, osuszyłam ręcznikiem papierowym i dodałam do ciasta. Biszkopty wyszły idealnie, mimo obawy o mrożone owoce. Dopiero jutro będziemy jeść, ale już wygląda smakowicie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy do ciasta można dodać mrożone owoce, np maliny?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Myślę, że mrożone maliny możesz dać.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Witam, kolejny bardzo dobry przepis. Torcik jest przepyszny, owocowy, letni, idealny na tę porę roku. Upiekłam go na 60te urodziny mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni. Zamiast jeżyn dałam jagody. Pracochłonny, ale warto było.

  Załączniki
 
  1. Konczi i Szpileczka

Wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie na sam widok

  Załączniki
 
  1. Dorota

Wspaniały! Bogactwo owoców w każdym calu!

  Załączniki
 
  1. Sandra

Wspaniale wyglada ten torcik. Juz sie nie moge doczekac go upiec na meza urodziny

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony