Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

babka serowa

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem sera i cytryny. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.

Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub Quark)
  • 200g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 cytryna
  • 400g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser, a następnie po jednym jajku.
  2. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny.
  3. Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny oraz wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy na babkę (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Laura- Backen im Frühling”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka serowa

Babka serowa

Babka serowa

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asa · 1 lat temu
    Uwielbiam babkę serową - to dobry przepis. Jednakże dodatek sody powoduje, że ciasto ma nieładny, bury odcień, lepiej dać po prostu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Witam. Jestem milosniczka wszelkiego rodzaju babek, ale ta z Pani przepisu pobila wszystkie poprzednie. Od pierwszego razu jak znalazlam ten przepis, pieke babke serowa regularnie co najmniej raz, dwa razy w miesiacu. Najlepsza jaka jadlam do tej pory, a przepis jest idealny. Smakuje calej rodzinie i znika ze stolu zanim jeszcze wystygnie. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje talentu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Mi z każdego przepisu wychodzi zakalec...:( nie wiem dlaczego, babka to jedyne ciasto które nigdy mi się nie udało. Moge prosić o radę, żeby udała mi sie taka piekna jak na zdjeciu?

Polub nas na ...

Początek strony