Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Babka serowa

Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.

Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub quarku)
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 cytryna
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę najlepiej z kominkiem (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny. Odstawić na bok.
  3. Osobno wymieszać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser, a następnie po kolei po jednym jajku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny. (Masa będzie bardzo zwarzona. Proszę kontynuować). Wmieszać mieszankę mączną. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest gęste).
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Laura- Backen im Frühling".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka serowa Babka serowa Babka serowa

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 8 miesięcy temu
    Może być mascarpone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asa · 2 lat temu
    Uwielbiam babkę serową - to dobry przepis. Jednakże dodatek sody powoduje, że ciasto ma nieładny, bury odcień, lepiej dać po prostu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    Witam. Jestem milosniczka wszelkiego rodzaju babek, ale ta z Pani przepisu pobila wszystkie poprzednie. Od pierwszego razu jak znalazlam ten przepis, pieke babke serowa regularnie co najmniej raz, dwa razy w miesiacu. Najlepsza jaka jadlam do tej pory, a przepis jest idealny. Smakuje calej rodzinie i znika ze stolu zanim jeszcze wystygnie. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje talentu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Mnie wszystkie babki nie wychodzą.

Polub nas na ...

Początek strony