Babka serowa


Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.
Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła (lub margaryny)
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub quarku)
- 200 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M)
- 1 cytryna
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę najlepiej z kominkiem (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny. Odstawić na bok.
- Osobno wymieszać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser, a następnie po kolei po jednym jajku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny. (Masa będzie bardzo zwarzona. Proszę kontynuować). Wmieszać mieszankę mączną. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest gęste).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Laura- Backen im Frühling".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.