Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babka serowa

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem sera i cytryny. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.

Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub Quark)
  • 200g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 1 cytryna
  • 400g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser, a następnie po jednym jajku.
  2. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny.
  3. Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny oraz wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy na babkę (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Laura- Backen im Frühling”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka serowa

Babka serowa

Babka serowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Witam. Jestem milosniczka wszelkiego rodzaju babek, ale ta z Pani przepisu pobila wszystkie poprzednie. Od pierwszego razu jak znalazlam ten przepis, pieke babke serowa regularnie co najmniej raz, dwa razy w miesiacu. Najlepsza jaka jadlam do tej pory, a przepis jest idealny. Smakuje calej rodzinie i znika ze stolu zanim jeszcze wystygnie. Dziekuje bardzo za przepis i gratuluje talentu :)

  • Agata

    Mi z każdego przepisu wychodzi zakalec...:( nie wiem dlaczego, babka to jedyne ciasto które nigdy mi się nie udało. Moge prosić o radę, żeby udała mi sie taka piekna jak na zdjeciu?

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony