Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
80 Komentarzy

Tort z KitKat i M&M's

Czekoladowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami ananasa. Bok tortu został udekorowany wafelkami KitKat, a jego góra posypana kolorowymi drażetkami m&m's. Tort nie jest tani (ze względu na koszt słodyczy, które należy kupić), ale za to ma bardzo prostą, szybką, a zarazem urokliwą dekorację. Polecam go szczególnie osobom nie mających dużo czasu na przystrajanie tortu, czy nie czującym się mocno w ręcznym wykonywaniu dekoracji.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 60g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 110ml mleka
  • 130g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 110ml jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem z serka mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 30g cukru pudru
  • 200g kawałków ananasa z puszki

Poncz:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 6 łyżek syropu z ananasów z puszki

Masa do obłożenia tortu:

  • 170g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • wafelki KitKat (ok. 450g, ok. 37sztuk)
  • drażetki m&m's (użyłam 250g czekoladowych, bez orzechów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 50 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć z pieca, oddzielić nożem ciasto od tortownicy i odwrócić razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego ciasta do blatu). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Ananasy odsączyć na sitku. (Syropu nie wylewać). Odważyć 200g ananasa i odstawić na bok. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą.
  7. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie 200g kawałków ananasa.
  8. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę do obłożenia tortu. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować bok i górę tortu.
  10. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's.

Smacznego.

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Tort z KitKat i M&M's

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Te kit-katy to te zwykłe co jest po 5 w paczce ? Bo one ( te właśnie co jest ich po 5 ) wydają mi się jakieś krótkie, a na zdj wygladaja na długie ( 3 blaty, krem, M&M's a jeszcze wystają kawałeczek ).
    Chcę zrobić tort w piątek, wszystko już kupione, tylko wafelki zostały, bo mam obawy czynie za krótkie, dlatego będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Witam, przepis wygląda na łatwy, a efekt jest niesamowity. Dlatego chcę go upiec dla Mojego Narzeczonego Jednak moje pytanie: co można dodać do kremu zamiast ananasów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Mam pytanie czy serek mascarpone można czymś zastąpić? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 lat temu
    witam, czym mozna zastapic poncz, oprocz alkoholem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 4 lat temu
    czy zamiast KitKat'ów można użyć wafelków Pryncypałki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    Witam, często korzystam z Twoich przepisów, ostatnio na swoje urodziny piekłam ten z Toffifee - wszysykim bardzo smakował. Ten chciałam upiec na urodziny męża,ale on uważa,że dekoracja jest za dziecinna. Czym mogę ją zastąpić? Czy wystarcz posmarować tort tą masą z przepisu czy użyć innej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Mam pytanie.:) a Czy mozna zamrozic ten torcik??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 4 lat temu
    Witam. A mi popękało z góry i nie chce dalej rosnąć.... Moze źle nastawiłam piekarnik.... w sumie nie wiedzialam czy ma byc z gówy i z dołu. czy termoobieg czy tylko od dolu...I nie wiem co mam zrobić...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 4 lat temu
    Chciałam zrobić dla koleżanki na urodziny,o ile pieczenie nie sprawia mi klopotu to dekracja juz tak i mam pytanie czy dekoracja z kitkatow i MMS będzie pasowała do tęczowego tęczowego tortu? Bardzo proszę o doradzenie. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Niestety nie. MMsy (ta ich powłoka kolorowa) rozpuści się po dłuższym leżeniu na kremie, a Kitkaty nie utrzymają się na bokach.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Patrycja · 2 lat temu
        Dziękuję za odp. Ale nie ma innego wyjscia? Posmarować inną masą wierzch tortu?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Możesz tort tęczowy posmarować masę maślaną lub budyniową i wtedy Kitkaty i MMSy już będziesz mogłą użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patricia · 5 lat temu
    Pani Joanno!
    Mam pytanie czy zamiast ponczu moge uzyc alkoholu? poniewaz chce przygotowac tort na 30 meza 8)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    jaki jest koszt takiego cuda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Super przepis. Już drugi raz upiekłam i robi prawdziwą furorę wśród dzieci. Jedyne co zmieniłam to czekoladki do obłożenia tortu. Piekłam ciasto w formie 24cm i wyszedł za niski na KitKat-y więc użyłam czekoladek kinder - przepiękny i przepyszny polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 5 lat temu
    Pani Joanno mam pytanie.. Czy udekorowane ciasta wafelkami i m&m's należy zrobić krótko przed podaniem czy można zrobić to wcześniej i wstawić jeszcze tort do lodówki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dominiko możesz udekorować spokojnie wcześniej. (Mój tort wykończyłam dzień przed zrobieniem zdjęć ;)). Może postać nawet dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Dziekuje slicznie I pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Pani Joanno mam pytanie czy musi byc obowiazkowo soda? Poniewaz jestem we Wloszech a tutaj nie spotkalam sie z soda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Witam. Czym moge zastapic Ananas?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mogą być brzoskwinie/ morele w puszce. W sezonie letnim można dać np. maliny, jagody, kawałki truskawek. Można również owoce pominąć. Poncz wówczas można zrobić herbaciany, kawowy lub również go pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Witam,
    Pani Joanno, mam pytanie odnosnie masy.Otoz, chcialabym podzielic mase na pol, do jednej odac ananasa, a do drugiej maliny, tylko nie wiem czy moge dodac maliny mrozone, i czy to nie spowoduje ze masa zrobi sie wodnista?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Zamierzam zrobić ten cudny torcik bratanicy na urodziny, zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą: czy wierzchnia masa (czekolada z masłem) nie stwardniała Pani później za bardzo? Czy nie było trudności z pokrojeniem tortu. I jeszcze jedno, odpowiadała Pani na wcześniejsze komentarze, że tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, a czy jak zaczne go robić z jakieś 5h przed imprezą to nie będzie za późno? Z góry dziękuje za szybką odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Masa nie stwardnieje dzięki dodatkowi masła i w ogóle nie przeszkadza w krojeniu. To drażetki i batoniki z boku tortu przeszkadzają w krojeniu, ponieważ trzeba tak kroić, aby trafić między wafelkami.
      Możesz zrobić tort również 5h przed imprezą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karo · 5 lat temu
    Świetne! Ja zasugerowałam się bardziej wyglądem niż przepisem. Zrobiłam z biszkopta (przepis z domowych wypieków oczywiście), krem z dr oetkera, bo poszłam na łatwiznę, wafelki też inne (że względu na cenę). Świetny pomysł ze wstążką! Jutro się okaże czy tort jubilatce (mojej przyjaciółce) zaskakuje...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mama też kobieta · 5 lat temu
    Jest MEGA ! Po prostu. Wydaje się prosty, a jaki efektowny Chyba skorzystam z przepisu na urodziny córy

Polub nas na ...

Początek strony