Sernik z dżemem

Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik wzbogacony jest o dodatkową warstwę, którą jest dżem. Nadaje on sernikowi ładnego wyglądu, wzbogaca smak oraz dodatkowo osładza sernik.

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • starta skórka z cytryny

Dodatkowo:

  • ok. 250 g dżemu najlepiej kwaskowatego np. wiśniowego
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wykleić na dnie tortownicy.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka, skórkę z cytryny i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Następnie wyłożyć masę serową.
  6. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach, układać kruszonkę na masie serowej.
  7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce.

Źródło: Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średnia
Sernik z dżemem Sernik z dżemem