Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik z dżemem wiśniowym

Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik jest dość słodki,  więc jeśli nie przepadacie za słodkimi sernikami proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Dżem dodatkowo dosładza ciasto.

Składniki:

  • 175g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 350g cukru
  • 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 1/2 litra mleka)
  • 250g dżemu wiśniowego
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek migdałów w płatkach albo słupkach
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, 150g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na jednolitą masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  3. Połowę ciasta wyłożyć na spód tortownicy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę serową. Ser, 200g cukru i 2 budynie ubić za pomocą miksera na gładką masę. 4 jajka i skórkę z cytryny dodać stopniowo do sera, dalej ubijając.
  5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Kolejno wyłożyć masę serową.
  6. Do pozostałej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach układać kruszonkę na masie serowej.
  7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku 50- 60 minut w temperaturze 200°C. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można pod koniec pieczenia nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową).
  8. Upieczone ciasto pozostawić przy otwartym piekarniku na 10min. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: Sernik można zamrozić.
Smacznego.

Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z dżemem wiśniowym

 

sernik z dżemem wiśniowym

sernik z dżemem wiśniowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Joanna

Aniu piekę przy ustawieniach góra/ dół.

  Załączniki
 
  1. Ania

Piec na termoobiegu czy na grzałce górnej z dolną ?

  Załączniki
 
  1. agnieszka

Bardzo ale to bardzo przepyszne ciasto a przepis rewelacja. Bardzo łatwo go przyrządzić robiłam go 3 razy i za każdym razem wyszedł Polecam

  Załączniki
 
  1. Wiolka

Rewelacja !!! Cała rodzina zachwycona a nie przepadają za sernikami więc to chyba najlepsza rekomendacja !!!

  Załączniki
 
  1. Madzia

Ciasto bardzo dobre nawet po 3 dniach od jego zrobienia. Pyszna alternatywa dla ciężkiego sernika. Jeszcze na pewno nie raz zagości w Naszym domu. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. ata

sernik jest pyszny! użyłam tylko zwykłego twarogu i dałam 180 g cukru do sera i wyszło w sam raz. polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ago wielkość formy podaję zawsze w przepisie. W tym przypadku jest to punkt 2.

  Załączniki
 
  1. Aga

sernik oczywiscie wyglada smakowicie,mam tylko pytanie jakiej wielkosci uzyla pani formy?

  Załączniki
 
  1. Kinga

Muszę przyznać, że przepis jest świetny, a sernik wyszedł wyśmienicie;-)

  Załączniki
 
  1. aga

wszystkie ciasta piekę na tej samej wysokości w piekrniku i wychodzę-może dlatego,że po raz pierwszy piekłam w slikonowej formie do ciasta...po odkrojeniu spalonego dołu ciacho i tak jest pyszne...tylko dla mnie za mało słodkie mimo dodania...

wszystkie ciasta piekę na tej samej wysokości w piekrniku i wychodzę-może dlatego,że po raz pierwszy piekłam w slikonowej formie do ciasta...po odkrojeniu spalonego dołu ciacho i tak jest pyszne...tylko dla mnie za mało słodkie mimo dodania większej ilości cukru i uzycia budyni z cukrem...jestem baardzo słodkolubna i do wszystkkich tu przepisów dodaję więcej cukru

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony