Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy

sernik z dżemem wiśniowym

Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik jest dość słodki,  więc jeśli nie przepadacie za słodkimi sernikami proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Dżem dodatkowo dosładza ciasto.

Składniki:

  • 175g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 350g cukru
  • 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 1/2 litra mleka)
  • 250g dżemu wiśniowego
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek migdałów w płatkach albo słupkach
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, 150g cukru, 1 jajko i sól zagnieść na jednolitą masę.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  3. Połowę ciasta wyłożyć na spód tortownicy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę serową. Ser, 200g cukru i 2 budynie ubić za pomocą miksera na gładką masę. 4 jajka i skórkę z cytryny dodać stopniowo do sera, dalej ubijając.
  5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Kolejno wyłożyć masę serową.
  6. Do pozostałej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach układać kruszonkę na masie serowej.
  7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku 50- 60 minut w temperaturze 200°C. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można pod koniec pieczenia nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową).
  8. Upieczone ciasto pozostawić przy otwartym piekarniku na 10min. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga: Sernik można zamrozić.
Smacznego.

Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z dżemem wiśniowym

 

sernik z dżemem wiśniowym

sernik z dżemem wiśniowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aniu[/b] piekę przy ustawieniach góra/ dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Piec na termoobiegu czy na grzałce górnej z dolną ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 4 lat temu
    Bardzo ale to bardzo przepyszne ciasto a przepis rewelacja. Bardzo łatwo go przyrządzić robiłam go 3 razy i za każdym razem wyszedł ;)Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolka · 4 lat temu
    Rewelacja !!! Cała rodzina zachwycona a nie przepadają za sernikami więc to chyba najlepsza rekomendacja !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 5 lat temu
    Ciasto bardzo dobre nawet po 3 dniach od jego zrobienia. Pyszna alternatywa dla ciężkiego sernika. Jeszcze na pewno nie raz zagości w Naszym domu. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 5 lat temu
    sernik jest pyszny! użyłam tylko zwykłego twarogu i dałam 180 g cukru do sera i wyszło w sam raz. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ago[/b] wielkość formy podaję zawsze w przepisie. W tym przypadku jest to punkt 2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    sernik oczywiscie wyglada smakowicie,mam tylko pytanie jakiej wielkosci uzyla pani formy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 5 lat temu
    Muszę przyznać, że przepis jest świetny, a sernik wyszedł wyśmienicie;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    wszystkie ciasta piekę na tej samej wysokości w piekrniku i wychodzę-może dlatego,że po raz pierwszy piekłam w slikonowej formie do ciasta...po odkrojeniu spalonego dołu ciacho i tak jest pyszne:)...tylko dla mnie za mało słodkie mimo dodania większej ilości cukru i uzycia budyni z cukrem:)...jestem baardzo słodkolubna i do wszystkkich tu przepisów dodaję więcej cukru:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aga[/b] może być ser do serników taki z wiaderka. Dziwne, że góra Ci się niezbyt dopiekła. Z reguły to serniki trzeba przykrywać z góry folią aluminiową,żeby za szybko się nie zrumieniły. Może piecz na wyższej szynie w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    A ser musi być twarogowy?Bo mąż kupił ser do serników,ale taki bardziej homogenizowany(konsystencja danio),zrobiłam z niego(dałam o 1 więcej budyń),ale średnio wyszło(dół się przypalił,góra niezbyt dopiekła,ser zbyt "luźny"),podejrzewam,że dlatego niebyt wyszło,bo wszystkie ciasta z tej strony idealnie mi wychodzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Tereso[/b] do masy serowej :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 5 lat temu
    mam pytanie te cztery jajka i cytrynę dodajemy do masy serowej czy ciasta bo nie bardzo rozumiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Vero[/b] tylko proszek (inaczej byłoby napisane, żeby ugotować budyń).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Vera · 6 lat temu
    Witam, czy budynie uprzednio gotujemy czy wsypujemy jako proszek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, bez proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    czy ciasto robimy bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, możesz. Tylko odsącz je najpierw na sitku. Dziękuję za miłe słowa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    Dzień dobry! Najpierw chciaabym pogratulować Pani pomyslow i wykonania, już nieraz pieklam wedlug Pani przepisów i zawsze byl sukces :-) mam pytanie dotyczące tego ciasta- czy zamiast dżemu mogę użyć wiśni ze sloika? Mam spory zapas.
    Pozdrawiam!!!!

Polub nas na ...

Początek strony