Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

tort torebka

Przedstawiam Wam tort, który zażyczyła sobie moja córcia na 5- te urodziny. Uparła się na torebkę i nie było dyskusji. Tort nadaje się na dziewczęce przyjęcie, ale myślę, że również żadna z pań nie pogardziłaby takim tortem.

Tort zrobiłam dość klasyczny. Jest to zwykły biszkopt (u mnie w wersji bezglutenowej) przełożony maślaną masą chałwową i pokryty masą cukrową. Zrezygnowałam całkowicie z ponczu, ponieważ biszkopt jest delikatny i obawiałam się, że naponczowane ciasto nie utrzyma się pionowo. Tort można zrobić również z innego ciasta i innej masy. Należy jednak uwzględnić fakt, że tort powinien być w miarę stabilny. Proponuję zatem, aby wybierając ciasto delikatne jak np. biszkopt zrobić masę maślaną lub budyniową, która po schłodzeniu stwardnieje i będzie trzymać ciasto lub zrobić stabilniejsze ciasto z delikatniejszym kremem w środku. Należy pamiętać, aby całość pokryć masą maślaną lub budyniową, bo takie masy najlepiej nadają się pod masę cukrową.

Tort najlepiej przygotować dzień przed planowaną uroczystością.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa chałwowa:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 5- 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować.
  3. Biszkopt przełożyć masą z dodatkiem chałwy, a boki i górę tortu posmarować drugą połową masy (bez chałwy). Tort wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
  4. Odciąć ok. ¼ części tortu i postawić ciasto pionowo. Wstawić do lodówki.

2

  1. Przygotować masę cukrową i pofarbować ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw przód i tył torebki, a następnie zrobiłam pasek przez środek. Złączenia przykryłam cienkimi, niebieskimi paseczkami, które posmarowałam delikatnie wodą i w ten sposób przykleiłam je do tortu. Na środku zrobiłam klamrę, którą również przykleiłam przy pomocy wody. Uszy torebki to dwa wałki z masy cukrowej nabite na kawałki słomki, które ułożyłam na szklankach, aby zachowały kolisty kształt i tak pozostawiłam je do zaschnięcia. Następnie nożykiem zrobiłam dziurki w torcie i wbiłam słomki).

3

4

  1. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SROCZKA · 3 lat temu
    Witam,czy do przelozenia moge uzyc dzemu i kremowki,a na wierzch kremowka z galaretka?z gory dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie wiem, czy na śmietanie tort utrzyma się w takiej pozycji. Dałabym stabilną masę do środka. Śmietana z galaretką, czyli ala ptasie mleczko na taki kształt tortu też mi nie pasuje i pod masę cukrową się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 3 lat temu
    Nie dlugo urodziny mojej siostry i pomyslalam, ze ten tort moglby myc najlepszym prezentem tylko mam takie jedno pytanie vzy mozna zrobic jakas inna mase oprocz chalwoweej i budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 3 lat temu
    Witam,jak smakowo przedstawia się tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Droga Mistrzyni!
    W jakim przepisie mogę znaleźć masę budyniową, bo chcę zrobić taki tort dla mojej córki i wolimy jednak masę budyniową, niż chałwową. I czy mogę obłożyć tort masą marcepanową, bo trochę mniej roboty i mam już gotową? Czy będzie tak samo pięknie wyglądał? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Przepis na masę budyniową znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]"Masa budyniowa"[/url]. Masą marcepanową też możesz obłożyć tort
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANETA · 4 lat temu
    Pięknie Ci wyszedł...super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 4 lat temu
    Oj córcia na pewno zadowolona z takiego pięknego tortu

Polub nas na ...

Początek strony