Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki:
Spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 5- 6 dojrzałych bananów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
  • 170g cukru

Góra:

  • 2 banany
  • galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
  8. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
  9. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
  10. Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego.

Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik bananowy

sernik bananowy

sernik bananowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Czy sernik wyjdzie jeśli zamiast bananów dam truskawki ? Jestem ciekawa czy nie bedzie zbyt rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    O niee:/ dodalam tylko ten proszek z budyniu. Czy mialam go wczesniej zrobic? Bo juz nie wiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, budyń w proszku prosto z torebki. Do sernika daje się zawsze albo budyń w proszku, albo mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Nie gotujemy budyniu. Gdyby trzeba było ugotować budyń, byłoby to napisane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Jest pyszny,puszysty i bananowy.Zamiast budyniu waniliowego dodałam do sera bananowy turecki.mniam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 2 lat temu
    W przepisie nie ma wogóle tłuszczu tj. oleju bądź masła, czy pomimo to udaje się
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patii · 2 lat temu
    Za dużo budyniu zrobiłam i czuć tylko budyń
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tesia · 4 lat temu
    Dziękuję za radę z folią. W sumie i tak banany zakryły wierzch, ale następnym razem będzie ładniejszy sernik pyszny, warto upiec. Faktycznie jest syty, ale mimo to znika w zawrotnym tempie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tesia · 4 lat temu
    Czy góra sernika powinna się przybrązowić czy pozostać jaśniutka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Pilnuję, aby sernik był jasny z góry. Ten wyszedł tylko z brzegu przypieczony. Jeśli Twój szybko się rumieni możesz podczss pieczenia narzucić na formę folię aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Fantastyczna strona. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasta i wyszły wyśmienicie Jaki inny spód do sernika bananowego Pani poleca? Chciałabym zastąpić herbatniki, w których zazwyczaj są sztuczne dodatki. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To zrób ciasto kruche. Możesz wykorzystać przepis na ciasto kruche z innego sernika. Może to być ciasto, którym wykleisz sam spód tortownicy lub spód i bok formy. Obojętne, jak wolisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystałam były znakomite, jednak ten serniczek nie przypadł mojej rodzince do gustu. Tak jak napisałaś w opisie- nietypowy:)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Zrobiłam. :-) Prosty, szybki w wykonaniu, delikatny i bardzo bananowy- dla fanów bananów. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    nie znam się zbytnio na pieczeniu ciast chociaż przepis bardzo mi się spodobał.
    Chciałabym się spytać, czy Tobie po tych 50 min. pieczenia sernik po włożeniu do niego patyczka był suchy? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Sernika nigdy nie sprawdza się patyczkiem. Jeśli góra sernika jest ścięta to wyłączam piekarnik. Możesz co najwyżej dotknąć patyczkiem wierzchu sernika. Powinien być ścięty, sprężysty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    SUPER :lol: świetny przepis, prościutki i ekspresowo się robi taki serniczek. Dużym plusem jest to, że spokojnie można go upiec dzień wcześniej i smakuje jeszcze lepiej...
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 4 lat temu
    Dzis mamy z mezem rocznice slubu i z tej okazji upieklam twoj sernik Joanno.Wyszedl rewelacyjnie,nie spodziewalam sie ze tak dobrze bedzie smakowac,polecam wszystkim.Rewelacja!!!l
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ysia · 4 lat temu
    Sernik wyszedł przepyszny! Baaardzo bananowy Kolejny wspaniały przepis z Pani bloga.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    wspaniale wygląda -dzisiaj bedzie u mnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalusia · 4 lat temu
    Joanno :-) kazdego dnia wchodze na stronke w oczekiwaniu na nowe przepisy :lol: ...dzis komentarz wystawiam nie za przepis a za widelczyk i talerzyk no cudooo :lol: pozdrawiam Ciebie serdecznie .. fanka Twoich przepisow :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 4 lat temu
    wyglada przepysznie! na pewno wyprobuje na kolejne urodziny mojej corki!

Polub nas na ...

Początek strony