Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki:
Spód:

  • 200g herbatników
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 5- 6 dojrzałych bananów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
  • 170g cukru

Góra:

  • 2 banany
  • galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  5. Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
  8. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
  9. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
  10. Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Smacznego.

Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik bananowy

sernik bananowy

sernik bananowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Klaudia

Czy sernik wyjdzie jeśli zamiast bananów dam truskawki ? Jestem ciekawa czy nie bedzie zbyt rzadki.

  Załączniki
 
  1. Ola

O niee:/ dodalam tylko ten proszek z budyniu. Czy mialam go wczesniej zrobic? Bo juz nie wiem

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Tak, budyń w proszku prosto z torebki. Do sernika daje się zawsze albo budyń w proszku, albo mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Nie gotujemy budyniu. Gdyby trzeba było ugotować budyń, byłoby to napisane w przepisie.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Jest pyszny,puszysty i bananowy.Zamiast budyniu waniliowego dodałam do sera bananowy turecki.mniam☺

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

W przepisie nie ma wogóle tłuszczu tj. oleju bądź masła, czy pomimo to udaje się
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aleksandra

Tak.

  Załączniki
 
  1. Patii

Za dużo budyniu zrobiłam i czuć tylko budyń

  Załączniki
 
  1. Martyna    Patii

Budyniu się nie gotuje

  Załączniki
 
  1. Tesia

Dziękuję za radę z folią. W sumie i tak banany zakryły wierzch, ale następnym razem będzie ładniejszy sernik pyszny, warto upiec. Faktycznie jest syty, ale mimo to znika w zawrotnym tempie

  Załączniki
 
  1. Tesia

Czy góra sernika powinna się przybrązowić czy pozostać jaśniutka?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Tesia

Pilnuję, aby sernik był jasny z góry. Ten wyszedł tylko z brzegu przypieczony. Jeśli Twój szybko się rumieni możesz podczss pieczenia narzucić na formę folię aluminiową.

  Załączniki
 
  1. Agata

Fantastyczna strona. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasta i wyszły wyśmienicie Jaki inny spód do sernika bananowego Pani poleca? Chciałabym zastąpić herbatniki, w których zazwyczaj są sztuczne dodatki. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

To zrób ciasto kruche. Możesz wykorzystać przepis na ciasto kruche z innego sernika. Może to być ciasto, którym wykleisz sam spód tortownicy lub spód i bok formy. Obojętne, jak wolisz.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystałam były znakomite, jednak ten serniczek nie przypadł mojej rodzince do gustu. Tak jak napisałaś w opisie- nietypowy
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Magda

Zrobiłam. :-) Prosty, szybki w wykonaniu, delikatny i bardzo bananowy- dla fanów bananów. Polecam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony