Sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 90g masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 5- 6 dojrzałych bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
- 170g cukru
Góra:
- 2 banany
- galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
- Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Smacznego.
Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
kilkanaście godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.