Szybki piernik z bakaliami

Szybki piernik z różnymi bakaliami, udekorowany kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Możecie upiec go już teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do świąt. Możecie upiec go również na ostatnią chwilę, bo piernik jest miękki zaraz po upieczeniu. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 350g miodu
- 120g cukru
- 200g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 500g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 125ml mleka
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 150g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 100g posiekanych orzechów laskowych
- 100g migdałów w słupkach
- 100g wiśni kandyzowanych
Sposób przygotowania:
- Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (jeśli jest duża to posiekać na drobno) wymieszać z orzechami laskowymi i łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
- Ostudzony miód z cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.)
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wiśnie kandyzowane przekroić na pół i poukładać na cieście, wypukłą stroną do góry. Posypać migdałami w słupkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do worka.
Smacznego.
Zmieniony przepis z książki: „Weihnachtsbäckerei für Kinder”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.