Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

szybki piernik z bakaliami

Szybki piernik z różnymi bakaliami, udekorowany kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Możecie upiec go już teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do świąt. Możecie upiec go również na ostatnią chwilę, bo piernik jest miękki zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 350g miodu
  • 120g cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 500g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 125ml mleka
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g migdałów w słupkach
  • 100g wiśni kandyzowanych

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (jeśli jest duża to posiekać na drobno) wymieszać z orzechami laskowymi i łyżką mąki. Odstawić na bok.
  3. Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  4. Ostudzony miód z  cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.)
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  6. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy.
  7. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wiśnie kandyzowane przekroić na pół i poukładać na cieście, wypukłą stroną do góry. Posypać migdałami w słupkach.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do worka.

Smacznego.

Zmieniony przepis z książki: „Weihnachtsbäckerei für Kinder”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 

Szybki piernik z bakaliamiSzybki piernik z bakaliami

szybki piernik z bakaliami

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Agnieszka

Jak długo ciasto po upieczeniu powinno być zawinięte w ściereczkę? czy można jeść od razu czy trzeba poczekać kilka dni?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Piernik można jeść od razu po upieczeniu.

  Załączniki
 
  1. Sławek    Joanna Moderator

Witam,
Dzięki za przepis - już trzeci rok piernik w/g tego przepisu będzie ozdabiał nasz wigilijny stół.
Warto zrobić go kilka dni przed świętami bo zawinięty w folię aluminiową lekko zmięknie i będzie delikatniejszy.
Po wystawieniu na stół z...

Witam,
Dzięki za przepis - już trzeci rok piernik w/g tego przepisu będzie ozdabiał nasz wigilijny stół.
Warto zrobić go kilka dni przed świętami bo zawinięty w folię aluminiową lekko zmięknie i będzie delikatniejszy.
Po wystawieniu na stół z każdym dniem jest lepszy... choć długo nigdy nie poleży :-)
Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwa

Zdrowych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt oraz dużo szczęścia w Nowym Roku.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony