Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
30 Komentarzy

stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400- 450g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
  7. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  9. Polać ciasto polewą czekoladową.
  10. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

stefanka

Stefanka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    to dziwne, bo mi wyszły nawet 4 warstwy formie o takich wymiarach Chyba tylko mamy inny grysik, bo u mnie 4 łyżki prawie nie zagęściły mleka i musiałam dodać 2 x tyle Ciacho PYCHA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Zrobiłam. Jak dla mnie lepiej piec z taką ilością składników ciasto w mniejszej formie. Mi w każdym bądź razie nie starczyło ciasta na 3 spody, więc zrobiłam dwa. Jednak w smaku ciasto moim zdaniem dobre, jednak szkoda, że nie ma tej 3 warstwy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 5 lat temu
    a można przetrzymywać ciasto w lodówce (chłodne miejsce) by zmiękło? i potem dalej w lodówce? nie mam w domu takiego miejsca...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz trzymać ciasto w lodówce. Najwyżej zmięknie troszkę później. Ewentualnie możesz potrzymać je trochę na blacie w kuchni i następnie włożyć do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 5 lat temu
    czy to wyrobione ciasto należy rozwałkować by wyłożyć formę czy jest one takiej konsystencji, ze wystarczy wylepić blaszkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    wygląda obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Jeszcze nigdy nie robiłam stefanki, myslę,że już czas.
    Pięknie wygląda.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 5 lat temu
    Pamiętam jej smak z dzieciństwa. Moja mama często taką piekła Ale się rozmarzyłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Jedno z moich ulubionych ciast. Ja robię czeskie bez powideł i też jest doskonałe. Ale następnym razem dołożę powideł, bo to się prezentuje super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AnnaA-G · 5 lat temu
    Smaki mojego dzieciństwa:) ładnie się prezentuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Uwielbiam stefankę, zawsze jest doskonała robiona przez moją ciocię. Twoja wygląda wspaniale

Polub nas na ...

Początek strony