29 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400- 450g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
  7. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  9. Polać ciasto polewą czekoladową.
  10. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

stefanka

Stefanka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 miesięcy temu
    Robię ciasto po raz pierwszy zawsze kojarzyło mi się z trudnym ciastem , babcia co roku przygotowywała takie na święta w tym roku po raz pierwszy sie przełamałam juz nie moge się doczekać efektu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 miesięcy temu
    witam, czy ciasto przełożone wytrzyma tydzień czasu? tak się zastanawiam czy tą masa z powidłami może tak długo stać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Raczej trzymałabym je tak do 4- 5 dni w lodówce.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Agnieszka · 6 miesięcy temu
        dziękuję za odpowiedź. W takim razie trzeba będzie zjeść przed świętami gdzieś wyczytałam, że tego typu ciasta mogą stać nawet ponad tydzień i już zrobiłam
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
          Możliwe, to jak już zrobiłaś to trzymałabym w lodówce do świąt. Trudno mi tak określać maksymalny czas przetrzymywania ciast Miodowe są najlepsze po kilku dniach, więc pewnie i po tygodniu będzie dobre. Tu się właściwie nie ma co szybko psuć. Nie ma nic nietrwałego typu śmietana, serki itp. Proszę później o relację ile stało. Na pewno mi i innym taka informacja się przyda
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
            Agnieszka · 6 miesięcy temu
            w takim razi spróbuję je przechować do świąt. Zdam relacje później. Smacznych świąt życzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Ciasto banalne i przepyszne! Można wcinać kawałek za kawałkiem. pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Stefanka <3 zakochałam się w niej <3 pyyyyyszna ale zamiast powidel dałam dzem z czarnej porzeczki moje kolejne ulubione ciasto czekam na kolejna okazje by je zrobic <3 Dziekuje za przepis :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Witam.
    Upiekłam placki w poniedziałek i kazdy osobno owinęłam folią aluminiową i schowałam do lodówki.
    Czy jak dzisiaj przełożę placki masą to ciasto wytrzyma do poniedziałku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Caroline · 1 lat temu
    Witam, czy do ciasta mogę użyć tortownicy o średnicy 25cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto możesz zrobić w tortownicy, a z ilu składników to skorzystaj z przelicznika form w menu po lewej stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jan · 2 lat temu
    Witam serdecznie Czy ciasto należy piec na termoobiegu czy góra/dół? Za odpowiedź z góry dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    mam pytanie dot. masy grysikowej, zwiększając ilość mleka do litra, pozostałe składniki tęż powinnam podwoić? bardzo dziękuję za odpowiedż.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 2 lat temu
    czy można blaty upiec już tydzień wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oksa · 3 lat temu
    Super przepis!!!polecam, ciasto pycha.Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ruda · 3 lat temu
    Ciasto Upieklam wlasnie na te swieta wyszlo rewelacyjne. Przepis jest bardzo dobry. Chcialam aby ciasto wyszlo wyzsze wiec zwiekszylam skladniki o polowe. Jak najbardziej polecam. To ciasto jest naprawde przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Myślałam, że jest więcej pracy przy takim przekładańcu a tu raz dwa i było gotowe. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcjanna · 3 lat temu
    Bez tego ciast swieta Bozego Narodzenia sie nie licza ;-) jest pyszne. Ciasta jest wystarczajaco masy grysikowej robie z litra mleka bo wszystkim wyjatkowo smakuje i muso byc jej sluszna ilosc na kolejnych warstwach :-D JAK DLA MNIE PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Irena · 4 lat temu
    Ja piekę to ciasto już od wielu lat.Daję tylko 25 dkg masła, tak aby ciasto kleiło się do rąk, wtedy szybciej zmięknie i będzie wspaniałe.A kasza musi być zwykła, nie błyskawiczna.Ugotować ją na gęsto pamiętając , że łyżka łyżce nierówna.Pozdrawiam Irena
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Witam, Pani ciacho robię drugi raz w sam raz na Święta Wyszło mi za pierwszym razem, świetnie smakuje i się prezentuje, domownicy zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Witam serdecznie!
    To pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani strony- wyszło rewelacyjne - a dodam,że jestem debiutantką w pieczeniu słodkości;)
    No i wpadłam "jak śliwka w kompot","zakochałam" się w tej stronie, od tamtej pory odkryłam swoją cukierniczą smykałkę i chciałam podziękować za wszystkie rewelacyjne przepisy, tak prosto opisane!!!
    Rodzinka się śmieje,że przeze mnie przytyją... Mega bomba do zjedzenia!!!
    Dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 4 lat temu
    Ciasto cudowne, wielkie dzięki za kolejny przepis. Niewiele jest ciast,które robię kilka razy z rzędu, jednak na to zapotrzebowanie jest ogromne. Wszyscy wydają się móc świętować jedynie ze Stefanką :)....a po świętach kolejna okazja do pieczenia. Z jednej paczki kupionej kaszy manny, to może wyjść wiele Stefanek, zatem się nie martwię :)Pozdrawiam gorąco i życzę wszystkiego co najlepsze w 2014 roku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Właśnie jestem po wypieku i moim zdaniem masy grysikowej powinno być więcej. Następnym razem zrobię na 1 litrze mleka i zobaczymy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika kalicka · 4 lat temu
    Ciacho wygląda fantastycznie :-) Niestety mi masa się zważyła :sigh:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    to dziwne, bo mi wyszły nawet 4 warstwy formie o takich wymiarach Chyba tylko mamy inny grysik, bo u mnie 4 łyżki prawie nie zagęściły mleka i musiałam dodać 2 x tyle Ciacho PYCHA!

Polub nas na ...

Początek strony