Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę spokojnie uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do miodownika zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (grysiku)
  • 150g cukru
  • 200g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400- 450g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę grysikową. Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik.
  7. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  9. Polać ciasto polewą czekoladową.
  10. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

stefanka

Stefanka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (34)

  1. Karolina

Ciasto banalne i przepyszne! Można wcinać kawałek za kawałkiem. pycha

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Stefanka <3 zakochałam się w niej <3 pyyyyyszna ale zamiast powidel dałam dzem z czarnej porzeczki moje kolejne ulubione ciasto czekam na kolejna okazje by je zrobic <3 Dziekuje za przepis :*

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam.
Upiekłam placki w poniedziałek i kazdy osobno owinęłam folią aluminiową i schowałam do lodówki.
Czy jak dzisiaj przełożę placki masą to ciasto wytrzyma do poniedziałku?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Tak.

  Załączniki
 
  1. Caroline

Witam, czy do ciasta mogę użyć tortownicy o średnicy 25cm?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Caroline

Ciasto możesz zrobić w tortownicy, a z ilu składników to skorzystaj z przelicznika form w menu po lewej stronie.

  Załączniki
 
  1. Jan

Witam serdecznie
Czy ciasto należy piec na termoobiegu czy góra/dół? Za odpowiedź z góry dziękuję

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jan

Piekę przy ustawieniach góra- dół, jeśli inaczej nie podaję.

  Załączniki
 
  1. Karolina

mam pytanie dot. masy grysikowej, zwiększając ilość mleka do litra, pozostałe składniki tęż powinnam podwoić? bardzo dziękuję za odpowiedż.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Tak, oczywiście. Należy zwiększyć proporcjonalnie.

  Załączniki
 
  1. anka

czy można blaty upiec już tydzień wcześniej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    anka

To zrób już całe ciasto tydzień wcześniej. Niech blaty miękną od masy.

  Załączniki
 
  1. Oksa

Super przepis!!!polecam, ciasto pycha.Dziękuję i pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Ruda

Ciasto Upieklam wlasnie na te swieta wyszlo rewelacyjne. Przepis jest bardzo dobry. Chcialam aby ciasto wyszlo wyzsze wiec zwiekszylam skladniki o polowe. Jak najbardziej polecam. To ciasto jest naprawde przepyszne

  Załączniki
 
  1. Magda

Ciasto bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Myślałam, że jest więcej pracy przy takim przekładańcu a tu raz dwa i było gotowe. Polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony