Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Sernik z mango

Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, udekorujcie go plasterkami mango i/ lub polejcie musem z mango.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 dojrzałe mango
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
  • 150 g cukru

Do dekoracji:

  • 1 mango

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500g miąższu (resztę można zachować do dekoracji) i zmiksować blenderem na puree. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  6. Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. (Dodałam jeszcze kilka plasterków truskawek i migdały w płatkach). Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z mango Sernik z mango Sernik z mango

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 9 miesięcy temu
    no cóż nie mam talentu do gotowania i pieczenia, ale tym razem sernik udał mi się znakomicie:) polecam gorąco na święta jako miłą odmianę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    co można dodać zamiast budyniu w proszku? można jakoś zrobić mieszankę żeby nie używać maki/skrobi kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Nie upiekł mi się ten sernik, ser był surowy. Zrobiłam wszystko tak jak wyżej i nie udał się. Już myślałam, że to wina sera, ale wyraźnie pisze żeby wziąć twaróg z wiaderka tak też zrobiłam (kupiłam nawet troszkę lepszej marki), chociaż wszędzie piszą żeby serniki piec z kostek a nie z wiaderka. I święta bez ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kaziulka · 3 lat temu
    Witam, czy mango można zastąpić truskawkami? Ewentualnie jakim innym owocem? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marika · 3 lat temu
    Witam. Czy ten budyń mam zrobić czy dodać do masy serowej w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jest napisane w pkt. 3 "budynie w proszku". Do sernika nie gotuje się budyniu, a jeśli w innych przepisach byłoby to koniecznie to będzie to wyraźnie napisane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 4 lat temu
    serniczek pyszny byliśmy zachwyceni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 4 lat temu
    wspaniały sernik zrobię go na święta !! pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Jaki słonecznie żółciutki! Piękny i z pewnoscią pyszny. Cudowne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    boski

Polub nas na ...

Początek strony