Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort toffifee

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady (dałam gorzką)
  • 8 jajek
  • 160g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem Toffifee:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 900g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • kakao
  • Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
  2. Przygotować ciasto. 100g  czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. 80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
  4. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
  8. Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
  9. Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
  10. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
  11. Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

tort toffifee

tort toffifee

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony