Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
33 Komentarzy

tort toffifee

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady (dałam gorzką)
  • 8 jajek
  • 160g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem Toffifee:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 900g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • kakao
  • Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
  2. Przygotować ciasto. 100g  czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. 80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
  4. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
  8. Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
  9. Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
  10. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
  11. Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

tort toffifee

tort toffifee

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Piekłam już wiele ciast i podkładów pod ciasto ale ten to porażka.
    Wyszły dwa bardzo cienkie ciasta , których w ogóle nie da się przekroić na pół. Czekolada widać spłynala na dół.
    Szkoda wielka ale mam pomysł jeszcze jak uratować to ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 1 lat temu
    termoobieg czy góra dól piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Chciałabym ciasto upiec dzień wcześniej a następnego dnia przeciąć i przełożyć kreme w jaki sposób przechować upieczone ciasta ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    Skąd wziąśc te mielone orzechy?? można takie kupić? czy samemu zmielić??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy tort może stać w lodówce szczelnie zamknięty dwa dni ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monica · 2 lat temu
    Wyszedł bardzo smaczny nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z masy cukrowej na wierzchu na urodziny córki Polecam torcik!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Absolutnie FANTASTYCZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki :)))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do ostatniego okruszka.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Pani Joanno czy bitej smietany nie usztywniam zelatyna? Czy cos przegapilam. Pozdrawiam Sylwia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justa · 3 lat temu
    Witam,

    Torcik piekłam jakiś czas temu i powiem tylko tyle: jest mega pyszny!!
    Bardzo polecam niezdecydowanym.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kati · 3 lat temu
    Dlaczego piec dwa ciasta? Nie można za jednym razem upiec jedno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ponieważ łatwiej jest przekroić jedno mniejsze ciasto na 2 blaty niż podwójne na 4 blaty. Poza tym wydaje mi się, że to przy tym przepisie tak było, że po prostu całe ciasto nie zmieści się do tortownicy (lub podczas pieczenia się wyleje poza formę).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Przepraszam jeśli pytanie już padło, ale czy można dodać orzechów ziemnych zamiast laskowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    domi · 3 lat temu
    ciasto mi sie nie dopieklo, jak je rozkroilam bylo kompletnie mokre;(a jak podnioslam kawalek cale sie rozwalilo:( pieklam 30 minut , styglo z 2-3 h:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daniel · 3 lat temu
    Witam,
    Zamierzam właśnie go przygotować na urodzinki dla znajomej i chciałbym się upewnić... piec w piekarniku bez termoobiegu? tak??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    Mam pytanko ^^ Jak zrobić ten Krem toffifie? Nie mam zielonego pojecia co zrobic z tymi czekoladkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Tort wyszedł naprawdę przepyszny jedyne co uważam za bład to tak duża ilość bitej śmietany nie potrzeba jej aż tak dużo
    Ale jest naprawdę przepyszny !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 4 lat temu
    bardzo dziękuję za odpowiedź. na pewno spróbuję jeszcze raz. ale czy to, że ciasto było surowe w środku (boki były bardzo dobrze wypieczone i je zjedliśmy:) to czy powinnam może dłużej je piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milena · 4 lat temu
    proszę o poradę co zrobiłam źle?większość czekolady spłynęła na dół ciasta przez co przykleiło się do papieru.i środek był surowy po przecięciu. Proszę powiedzieć gdzie błąd popełniłam?nie chcę się poddać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trudno tak ocenić. Jeśli masa nie utrzymała czekolady, to jakby była za mało ubita, za mało puszysta. Ciasto po upieczeniu nie może być surowe w środku, ale ono jest takie mocno wilgotne.
      Możesz zrobić bardziej stabilne ciasto dodając więcej zmielonych orzechów laskowych. Zobacz w tym serniku jest spód zrobiony właśnie z tego ciasta tylko, aby było stabilniejsze dodałam 2 razy więcej orzechów: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/628-sernik-na-orzechowo-czekoladowym-ciescie"]Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście[/url]
      Tu w tym torcie specjalnie dodałam mniej orzechów, aby blaty były delikatniejsze. Jeśli jednak ponownie Ci nie wyjdzie to możesz dodać jeszcze zmielonych orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    mam pytanie o ten krem toffifee. Czekoladki roztapiamy z maslem , a potem ostudzone dodajejy do ubitej smietany?, czy jest jakas inna mozliwosc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      ie. Najpierw ciasto smarujesz kremem toffifee, a na niego wykładasz ubitą śmietanę. Tort składa się z następujących warstw: ciasto, krem toffifee, bita śmietana i znowu ciasto itd.
      Czy pytasz o przygotowanie samego kremu? W tym przypadku to roztapiasz wszystko razem: posiekane czekoladki, masło i śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 4 lat temu
    Tort jest przepyszny, robiłam na urodziny mamy. Tylko trzeba pamiętać, żeby zrobić go dzień wcześniej, bo musi postać w lodówce. Im dłużej stoi, tym staje się lepszy. Polecam, mimo że jest dość drogi i praco- i czasochłonny.
    PS: 50 g WODY to 50 ml. Tylko wody.

Polub nas na ...

Początek strony