Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort toffifee

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady (dałam gorzką)
  • 8 jajek
  • 160g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem Toffifee:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 900g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • kakao
  • Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
  2. Przygotować ciasto. 100g  czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. 80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
  4. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
  8. Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
  9. Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
  10. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
  11. Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

tort toffifee

tort toffifee

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (52)

  1. Sylwia

Piekłam już wiele ciast i podkładów pod ciasto ale ten to porażka.
Wyszły dwa bardzo cienkie ciasta , których w ogóle nie da się przekroić na pół. Czekolada widać spłynala na dół.
Szkoda wielka ale mam pomysł jeszcze jak uratować to ciasto

  Załączniki
 
  1. ola

termoobieg czy góra dól piec?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ola

Piekłam góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Ola

Chciałabym ciasto upiec dzień wcześniej a następnego dnia przeciąć i przełożyć kreme w jaki sposób przechować upieczone ciasta ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Wystarczy na blacie pod ściereczką.

  Załączniki
 
  1. Asia

Skąd wziąśc te mielone orzechy?? można takie kupić? czy samemu zmielić??

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Asia

Obojętne, ale ja używam kupnych

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy tort może stać w lodówce szczelnie zamknięty dwa dni ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Tak, tylko bez czekoladek Toffifee.

  Załączniki
 
  1. Monica

Wyszedł bardzo smaczny nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z...

Wyszedł bardzo smaczny nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z masy cukrowej na wierzchu na urodziny córki
Polecam torcik!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Angie

Absolutnie FANTASTYCZNE!

  Załączniki
 
  1. Monika

Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki ))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do...

Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki ))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do ostatniego okruszka.
Dziękuję za przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pani Joanno czy bitej smietany nie usztywniam zelatyna? Czy cos przegapilam. Pozdrawiam Sylwia.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Nie trzeba dodawać żelatyny.

  Załączniki
 
  1. Justa

Witam,

Torcik piekłam jakiś czas temu i powiem tylko tyle: jest mega pyszny!!
Bardzo polecam niezdecydowanym.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony