Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
49 Komentarzy

jabłecznik żydowski

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1,5 godz. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z góry folią aluminiową.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

jabłecznik żydowski 

„Żydowski” jabłecznik

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 6 lat temu
    Pysznie wygląda. Na pewno kiedyś wypróbuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    rewelacyjny przepis ciasto pyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 6 lat temu
    witam upieklam juz niejedno ciasto z pani przepisu wychodza przepyszne sa pochlaniane niemal natychmiast. Dziekuje za pani porady. Mam pytanie jak zrobic wlasny cukier waniliowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tutaj jest przepis: : [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/377-cukier-waniliowy"]"Cukier waniliowy"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 6 lat temu
    [quote]Juz siedzi w piekarniku,jezeli wyjdzie to na stale zagosci w mojej kuchni,bo na kruchym spodzie juz mi sie przejadl,a jableczniki uwielbiam ogolnie:)[/quote]
    Ciasto do powtorzenia :)wyszlo smaczne,wilgotne i rozplywajace sie w ustach,aczkolwiek wg mnie nie wymaga tak dlugiego siedzenia w piekarniku,dlatego nastepnym razem skroce mu czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dom Kaja · 6 lat temu
    Jest Fantastyczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    foszek · 6 lat temu
    Jakie jablka kupuje pani do ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 6 lat temu
    Mmm, musiało być naprawdę pyszne, takie mięciutkie i pachnące jabłkami...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 6 lat temu
    Juz siedzi w piekarniku,jezeli wyjdzie to na stale zagosci w mojej kuchni,bo na kruchym spodzie juz mi sie przejadl,a jableczniki uwielbiam ogolnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 6 lat temu
    Jabłecznik wygląda perfekcyjnie! Mam nieziemną na niego ochotę

Polub nas na ...

Początek strony