Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
49 Komentarzy

jabłecznik żydowski

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1,5 godz. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z góry folią aluminiową.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Jüdische Küche”, Elizabeth Wolf Cohen.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

jabłecznik żydowski 

„Żydowski” jabłecznik

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Ciasto jest przepyszne! Tylko moje siedziało w piekarniku 2h a i tak nie było suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 5 lat temu
    moim zdaniem ciasto z proszkiem do pieczenia nie jest bezglutenowe, bo w proszku jest mąka pszenna; czym i w jakiej ilości proszek zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Pawlik · 5 lat temu
    Wczoraj robiłam ten jabłecznik.Był bardzo pyszny. Sposób jego wykonania jest bardzo prosty. Nawet osoba, która nie czuje się dobrze w kuchni upiecze go bez problemu. Jedyne co zmieniłam w tym przepisie to to,że dodałam 1/2 kg więcej jabłek. Wszyscy, którzy skosztowali ten jabłecznik byli nim zachwyceni. Cała blacha ciasta została zjedzona w ciągu jednego dnia. Na pewno będę go jeszcze robiła. Polecam wszystkim ten przepis. Musicie go koniecznie wypróbować !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    mam pytanie co do jabłek-czy musza to b yc jabłka kwaskowe typu-reneta, antonówka, czy każdy rodzaj jabłek będzie pasowal do tego typu jabłecznika

    pzdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emm@ · 5 lat temu
    Mam nadzieję że wyjdzie wspaniałe!!!
    Pozdrawiam Wszystkich czytelników!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Moze ciasto nie wyglada zbyt wykwintnie, ale jest pyszne! Bardzo latwe, nie moze sie nie udac.
    Z gatunku tych co "nie mozna odejsc od blachy".
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Z racji mojej diety wymianiłam mąkę na 100g kukurydzianej i 80g orzechowej, olej na masło klarowane i cukier na xylitol. Właśnie jem kawałek. Jest przepyszny :). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Bardzo prosty przepis, a ciasto udało się wyśmienicie, zniknęło w mgnieniu oka Dziękuję i pozdawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Ciasto jest pyszne! Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Pychotka! I nie jest trudne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Wczoraj upiekłam ciasto z podwójnej porcji w wersji bezglutenowej na blaszce.Nie dałam papieru do pieczenia.
    Wyszło przepyszne,pieknie wyrosło,puszyste,rewelacja.
    Piekłam je w temp.190 stopni bez termoobiegu przez godzinę,potem wyłączyłam piekarnik i tak zostawiłam ciasto na ok.20 min.
    Dziękuję za przepis i poproszę więcej bezglutenowych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Przepis i ciasto genialne!!! Teraz będę je robiła w każdej wolnej chwili! Pychotka:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aaasik · 5 lat temu
    Czy w formie bezglutenowej mozna dac maslo zamiast oleju? Lub troche oleju troche masla? Mam mak2 ryzowa, kukurydziana, sojowa i kaszke jaglana (taka dla dzieci)ale nie mam czym zmielic na make:/czy cos mi sie uda z tego zrobic? Dziekuje za odp z gory:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Spróbowałabym dać mąkę kukurydzianą zamiasta jaglanej. Nie piekłam na maśle. Może za pierwszym razem spróbuj zamienić tylko mąkę, a jak będziesz zadowolona to poeksperymentuj z masłem (roztopionym).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Te ciasto jest wprost bajeczne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grazyna · 5 lat temu
    ciasto pucha i bardzo tanie piekę je co sobotę :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 5 lat temu
    Ciasto upiekłam dzisiaj w wersji bezglutenowej. Jest fantastyczne! Pozostało po nim wspomnienie :-) Wszystkie "bezglutki" w moim domu gratulują pomysłu. Zaadoptowaliśmy przepis, jest już nasz!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Ciasto jest genialne! Bardzo polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 5 lat temu
    Pysznie puszysty i delikatny. Aż żałuję,że w domu miałam tortownicę tylko o średnicy 16 cm, bo ciasto poszło prawie całe na jeden raz. Bardzo dziękuję za przepis Pozdrawiam!!
    P.S. Dziękuję też za stronę przeliczania form do pieczenia. Już kilka razy mi się przydała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno 250 g oleju to będzie jedna cała szklanka 250 ml czy troche mniej?jestem w trakcie pieczenia i się dopiero zastanawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta Szyndlarewic · 5 lat temu
    Upiekłam dziś to ciasto i jest po prostu boskie:) Fajnie, ze tak czuć w nim cytrynę, bo wnosi to dużo ciekawego smaku do ciasta:) dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    NatiZdw · 5 lat temu
    Mniam, ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Korzystając z okazji mam do was takie pytanie. Ostatnio kupiłam 2 gotowe spody biszkoptowe DanCake (Mega promocja mnie urzekła) Czy któraś z Was ma jakiś pomysł czym mogę je przełożyć?

Polub nas na ...

Początek strony