Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
27 Komentarzy

czekoladowe ciasto z burakami

Znakomite, mega czekoladowe ciasto. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny.

Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 275g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375g ugotowanych i obranych buraków
  • 300ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kakao
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100g czekolady (dałam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać keksówkę mąką bezglutenową). Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 15min. w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół lub w temp. 150°C z termoobiegiem). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1godz. i 45min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po 1godz. pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30min. w formie. Kolejno wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lecker Bakery, nr 1, 2013”. Zmniejszyłam ilość cukru i dodałam polewę. W oryginalnym przepisie było 375g cukru.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

czekoladowe ciasto z burakami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 5 lat temu
    Czy buraki możnaby zastąpić marchewkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    irena · 5 lat temu
    Znam to ciasto i od 4 lat zachwycam nim Wlochow .Ja dodaje tylko 100gr cukru irobie zniego podstawe do tortu z masa orzechowo migdalowa.Byl to hit zeszlego lata w moim wydaniu.
    Do dzis rozdaje ten przepis zaprzyjaznionym osobom.
    Polecam latwy w zrobieniu i zawsze wychodi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    heloszka · 5 lat temu
    Zawsze chciałam spróbować ciasta z burakami i jak się okazało mój radar pyszności mnie nie zawiódł
    Ciasto wyszło NIESAMOWITE!!!
    Identyczne jak na Twoich zdjęciach :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    heloszka · 5 lat temu
    czy ciasto ładnie wyrasta czy raczej pozostaje niskie? chciałabym zrobić babeczki ale boje się że będą płaskie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ciasto ładnie wyrasta. Babeczki wychodzą z delikatną górką. Właśnie przepis na babeczki wstawiłam na stronę. Zapraszam na [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/589-babeczki-buraczane"]babeczki buraczane[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szwonderek · 5 lat temu
    Dziś je zrobiłam. Wyszło genialne. Mokre i pyszne. Moje w wersji bezglutenowej z 250g ksylitolu zamiast 300 g cukru
    Minus to to, że jest bardzo ciemne, prawie czarne i przez to mało zachęcające dla dzieci do spróbowania. Następnym razem dam mniej kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Muszę koniecznie zrobić takie warzywne ciasto, bo wygląda genialnie I ta czekolada...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Robiłam już kiedyś ciasto z burakami, było bardzo dobre. Twoje wygląda wspaniale

Polub nas na ...

Początek strony