Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 90g masła
- po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 500g puree z dyni z tego przepisu: „Puree z dyni”
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 170g cukru
Polewa:
- 250g kwaśniej, gęstej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Dodać przyprawy.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową).
- Śmietanę wymieszać z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10min.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.