Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy

Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Pianka:

  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 300g delicji
  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Ciasto Shrek

ciasto shrek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Smakowało Mi ciasto Shrek:-)Chociaż nie miał pianki ale miał dwie galaretki.p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 2 lat temu
    Robiłam niedawno to ciasto - wyszło super! Co do przepisu - masło pominęłam Jak na moje "ciastowe" beztalencie to ciasto wyszło na tyle dobrze, że przepis już nawet pojechał za granicę, a tam dalej chwalony PYCHA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    witam ciasto rewelka robię go z Kubusiem i galaretką truskawkową, a delicje daje na pianke i zalewam galaretka wtedy ciasto się tak nie rozwala przy krojeniu polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 lat temu
    jaka jest konsystencja tej masy 'kubusiowej'? czy ona twardnieje w lodówce czy jest raczej taka budyniowa? w niektórych przepisach ta masa jest bez masła i zastanawiam się, która wersja jest lepsza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis. Mam zamiar zrobić to ciacho na Święta. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Pyszne ciasto. Robiłam pierwszy raz i się udało... uwielbiam Pani przepisy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 3 lat temu
    Pyszne ciasto, pieknie wyszlo. Do masy budyniowej nie dodalam masla I nie bylo problemu (przynajmniej troche mniej kalorii). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 3 lat temu
    Robie shreka pierwszy raz i mam nadzieje ze wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 3 lat temu
    Ja zrobiłam,ale krem bez masła zielony oczywiście jak to Shrek dla mojej siostrzenicy która bardzo lubi to ciasto.Tylko z jednym wyjątkiem ciasto biszkopt zrobiłam po swojemu ale reszta jak z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aldona · 3 lat temu
    kurcze trochę się nadziałam, kiedyś robiłam masę budyniową bez mieszania z masłem, i taamt wersja była o wiele lepsza... ta niestety ma za dużo kremu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 3 lat temu
    O wiele lepsza zielona masa jest gdy nie dodaje sie masla...kiedys robilam bez i byla pyszna a tym razem zrobilam według powyższego przepisu i tak jakby traci ten swój wspaniały smak...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    witam serdecznie
    bardzo podoba mi się ten przepis, tylko mam takie pytanie, można go zrobić z innym smakiem kubuś np truskawka i czerwoną galaretką? Jaki ciastka delicje powinnam kupić, jakiś konkretny smak? Dziękuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 4 lat temu
    Mam jedno pytankoJuz chyba setny raz robilam to ciasto i zawsze sie udawalo.U mnie zielona masa byla zawsze zbita i o lekko galaretowatej konsystencji (3 budynie +900 ml kubusia), tak ze ciasto sie idealnie kroilo.
    Tym razem jednak masa jest djakas miekka choc cia ho stalo cala noc w lodowce , przykleja sie do noza i ogolnie jest inna niz zawszwe.Co moze byc przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    patrycja · 4 lat temu
    ciasto przepyszne, a dzieciaki się zachwycały , serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    max · 4 lat temu
    dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 4 lat temu
    ostatnio robiłam Shreka i naprawdę wyszedł pyszny!
    masę budyniową robię Kubuś + 2 budynie śmietankowe i nic więcej nie dodaję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło pyszne goście zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneczka · 4 lat temu
    Witam,

    Ciasto rewelacyjne.Wyszło idealnie zrobiłam je na Wszytskich Świętych i zawiozłam do teściów, wszyscy zajadali się ze smakiem! Jak zwykle Pani Joanno nie zawiodłam się na Pani przepisie:)pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 4 lat temu
    PILNE ! Witam.Juz raz robilam shreka, super ciacho!
    Zastanawiam sie czy mozna je zrobic w okraglej blasze?
    Mam tylko 1 prostokatna a w niej juz jedno tezejace ciacho:-(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, można. Przelicznik form do pieczenia znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANETA · 4 lat temu
    Ilu gramowe mają być budynie?

Polub nas na ...

Początek strony