Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
111 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam,
    Czy aby pokryć tort masą marcepanową muszę dodatkowo zrobić krem maślany ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      tak, najlepiej masa maślana lub budyniowa np. z przepisu: "[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]masa budyniowa[/url]"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Witam, ja mam pytanie ile mniej więcej czasu zajmuje wykonanie tego tortu? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 2 lat temu
    Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześniew piekarniku to były one wszsystkie na jednym poziomie czy raczej na różnych? Bo muszę zrobić na urodziny córci w tortownicy 24 cm, ale na jednym poziomie miesci sie tylko jedna sztuka. Jest taka możliwość, aby upiec np. 2 na raz z termoobiegiem lecz jedna nad drugą? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Olga, tak, można.
      (Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blaty. Jak jeden blat się piekł to drugi czekał na blacie. Z termoobiegiem będzie szybciej i nie powinno być problemu z upieczeniem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 lat temu
    Witam! Ile maksymalnie dni wczesniej można wykonać blaty? I jak je przechowywać?
    Muszę go wykonać na dzien chłopaka, a w następnym tygodniu będę miała strasznie mało wolnego czasu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcześniej to myślę, że dwa dni wcześniej przechowując je w temperaturze pokojowej pod ściereczką, ale na następny dzień przełożyłabym je kremem i wstawiła do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    czy tort można zrobić dzisiaj na jutro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Witam!!
    Przepis bardzo mi się podoba, zamierzam zrobić tort na urodziny córki, ale mam pytanie odnośnie masy, czy można dodać do niej jakieś owoce np. borówki czy jagody?? Czy cały tort się utrzyma ??
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Witam, tort wyszedł idealnie i wszystkim bardzo polecam ten przepis wszystkim bardzo smakował dzisiaj robię go po raz drugi bardzo dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Jeszcze nie robiłam kremu z tego konkretnie przepisu ale robiłam prawie taki sam z innego i najpierw ubijam śmietanę, a dopiero później dodaję mascarpone. Oczywiście mascarpone dodaję po łyżce i miksuję na małych obrotach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Smietane zmiksowalam z mascarpone i sie zwazylo.co robic?jak zrobic krem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    witam, niedługo zamierzam zrobić tego torcika, będzie to mój pierwszy tort. kupiłam już większość produktów, ale mam pytanie, jakie masło użyć do biszkoptów? może być osełkowe? a może zamiast masła może być margaryna? no i zamierzam obłożyć go lukrem, przed nałożeniem lukru powinnam posmarować cały tort resztką tej masy która zostanie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że margaryna też może być lub prawdziwe masło o zawartości tłuszczu co najmniej 80%. Krem dodaj tylko do środka. Jeśli chcesz pokryć tort lukrem plastycznym to pod nim powinna być masa maślana lub maślano- budyniowa. Ten krem pod masę plastyczną się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Witam.

    Nie widziałam barwników tej firmy. W jakich sklepach mogą być dostępne? Dziękuję i pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można je zamówić chyba tylko przez internet. Znajdziesz je w różnych sklepach internetowych i na allegro też powinny być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie wielkości blachy? Czy podana wyżej porcja ciasta jest na tortownicę o średnicy 24 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita Tomaszewska · 4 lat temu
    Dzien dobry, Zrobilam tort wyszedl swietnie. Jedyny problem ze byl troche malo slodki i czuc bylo prosze. Co by mi poradzila?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli jest za mało słodki to dadaj więcej cukru, a proszku myślę, ze możesz dać trochę mniej i również wyjdzie bez zadnych strat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Saara · 4 lat temu
    Czy mogą być barwniki w płynie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    A czy można zrobić tego torta na zwykłym biszkopcie. I czy do biszkoptu można dodać barwniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gonia · 4 lat temu
    Witam, czy mogę spróbować zrobić tort z 8 blatów? Nie będzie za wysoki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    palisia5 · 4 lat temu
    Witam, chciałam się zapytać która lepsza śmietanka 30 czy 36 piątnica? Czy biszkopt upiec wcześniej np.dzień przed wykładaniem kremu czy wszystko robić na świeżo? I ostatnie pytanie, czy barwniki w proszku się nadadzą? Nie mam niestety w żelu, a nie wiem czy barwniki np.dr oetkera bądź takie dostępne w zwykłym sklepie spożywczym by się sprawdziły?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Lepsza śmietana o wyższej zawartości tłuszczu do ubijania. Barwniki w proszku też są odpowiednie. Blaty możesz upiec dzień wcześniej, jak wolisz, ale niekoniecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    czy barwniki muszą być w żelu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Moja coreczke ma pod koniec miesiaca urodziny i chcialam cos nowego wyprobowac ...
    Wszyscy byli zachwyceni a moja radosc jest nie do opisania jak widzialam mine mojego skarba gdy rozkroilam ciasto... Tak malo a tyle radosci ..DZIEKUJE :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 4 lat temu
    Czy mogę zostawić jeszcze nie upieczone ciasto w lodowce na noc? Czy lepiej zostawic na blacie? A moze w ogóle nie powinnam go zostawiac na cała noc?

Polub nas na ...

Początek strony