Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
115 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    Witam! zrobiłam ten torcik dla mojej siostry na 21 urodziny byla zachwycona i goście również! Dzieki za inspiracje!;) ;*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Młoda mama gotuje... · 5 lat temu
    Uf...a myślałam, że tylko mnie wyszły takie przypieczone brązowe brzegi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Witam serdecznie. Zaciekawił mnie przepis,bo szukam inspiracji na tort na dwa latka moich bliźniaczek.Mam pytanko. Czy lżejsza wersja kremu będzie ubita śmietana z żelatyna czy mascarpone? Przy tym oczywiście żeby też dobrze "trzymał" krem. I na jakich ustawieniach i którym poziomie piekarnika piec te blaty?
    Pozdrawiam :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W sumie obojętne. Zależy ile chcesz tej żelatyny dodać. Mascarpone też usztywnia śmietanę. Piekę przy ustawieniach góra- dół na drugiej szynie od dołu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcela · 5 lat temu
    Pani Joanno czy jakbym chciała zrobić ten tort w takiej postaci ze podzieliłabym ciasto na 6 różnych kolorów ale upieklabym 3 placki- każdy po 2 kolory zmieszane ze sobą to mniej więcej jak długo musiałabym piec takie powiększone placki? (ciasto robilabym w takiej ilości jak u Pani w przepisie). Proszę o odpowiedź:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Chcesz zamiast 6 placków zrobić 3, ale podwójnie grube, tak? Piecz placki do suchego patyczka, pewnie ok. 20 min lub troszkę dłużej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Marcela · 2 lat temu
        Tak, wlasnie o to mi chodzio. Myslalam ze będą się piec o wiele dużej, ale posucham Pani rady i po 20 min sprawdzę patyczkiem czy już jest gotowe. Dziękuję za odp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Czy można uzyć galaretek zamiast barwników lub soków z buraka,marchewki?Jak tak to mniej wiecej ile tego dać?Nie chcę kupować gotowych barwników,bo w składzie sama chemia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Naturalnym sposobem nie uzyskasz takiego efektu jak barwiąc barwnikami spożywczymi. Możesz spróbować użyć soku z buraków, szpinaku, ale czy znajdziesz wszystkie zastępniki? Poza tym kolory wyjdą na pewno słabsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angus · 5 lat temu
    Pani Joanno, a mleko ma być w proszku czy normalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Mam pytanie ile ml barwnika jest potrzebne na jednio ciasto kolorowe ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Witam.
    Właśnie zrobiłam twój tort i moje wszystkie blaty kolorowe wyszły brązowe, piekłam w 180 stopniach potem zmniejszyłam na 150 stopni. Wszystkie proporcje dałam takie jak Pani i katastrofa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 5 lat temu
    Droga Joanno!
    Placek wyszedł mi wyśmienity.
    I kolorowy tak sam jak Twój.
    Mam tylko kilka pytań Mam piekarnik z termoobiegiem, pieklam blaty
    każdy po ok 17 minut. Wyszły mi dość twarde , jak długo
    powinnam je piec aby były mieciutkie?
    Czy moge rowniez dodać owoce do tej masy?
    Ile przed podaniem należy przełożyć ciasto aby sie "zeszło" z masą?
    Chce zrobic jeszcze raz tego placka tylko nie o takiej wysokości troszke mniejszy -dla dzieci na urodzinki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ja piekłam na grzałce góra- dół. Czy z termoobiegiem, czy bez piecz tak długo, aż po sprawdzeniu patyczkiem ciasto będzie suche w środku.
      Teoretycznie możesz dodać jakieś owoce, ale drobne, bo masy nie jest dużo. Chyba, że zwiększysz ilość masy.
      Najlepiej przełożyć ciasto kremem wieczór przed podaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Moj przewspaniale sie udal, nawet kolory takie same, a krem palce lizac. Jedynie bede musiala wiecej kremu zrobic nastepnym razem bo teraz troszke malo bylo :-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 5 lat temu
    Przepraszam że męczę, ale znalazłam jeszcze przepis na krem na bazie bezy szwajcarskiej, co Pani myśli o takim ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 5 lat temu
    Mam pytanie. Czy do dekoracji można użyć masy marshmallows. Chodzi mi dokładnie o kwiatki na tym kremie który jest przez panią podany. Czy mogę na nim ułożyć masę marshmallows. ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli dekoracja może być nałożona przed podaniem tortu lub niedługo przed to tak. Jeśli chcesz, aby dekoracja poleżała na torcie dłużej to użyłabym masy maślanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dora · 5 lat temu
    MAM PYTANIE CZY TO MA BYC SMIETANA KREMOWKA CZY ZWYKLA SMIETANA ? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Należy użyć wysoko procentowej śmietany co najmniej 30% do ubijania. (W Polsce używane są różne nazwy kremówka, śmiatanka. Natomiast zwykła śmiatana to kwaśna ok. 12- 18%, która nie nadaje się do ubijania na sztywno).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Mam pytanie,czy prawdą jest, że serek mascarpone można zamienić na zmielony, gotowy twaróg w wiaderkach do sernika?Pytam, bo nie mogę dostać serka mascarpone i zastanawiam się czym go zastąpić.Proszę o szybką odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mascarpone jest inny w smaku, jest kremowy, tłusty i jest dużo gęstszy. W tym przepisie możesz użyć również twarogu z wiaderka. Dodałabym do śmietany przy ubijaniu 2- 3 śmietan-fixy, aby cały krem trzymał się lepiej. Cukru dodaj do smaku. Będzie go potrzeba więcej niż przy mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 5 lat temu
    Dziękuję za radę, mała pomyłka tort serwuję w sobotę , także będzie ok! śliczne kolorki mi wyszły, dziękuję z kolejny świetny przepis , pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 5 lat temu
    A ja mam takie pytanie dziś popiekę blaty , jutro przełożę kremem i tort chcę serwować w niedzielę. I teraz zastanawiam się jak do jutra przechować blaty? I czy to nie za długo czy do soboty wciąż będą świeże? Owinąć w folię, włożyc do lodówki czy jeszcze coś innego? Proszę o poradę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz przechować blaty w lodówce lub w temperaturze pokojowej owinęte folią spożywczą. Przełożyłabym je jednak dopiero w sobotę. O ile z kremem w środku nic się nie dzieje to z czasem krem z wierzchu wysycha i jakby pęka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Zrobiłam dziś tort, ale wogole nie wyrósł. Ciasto jakby sie zważylo. Zamiast ucierac, miksowalam. Czy to mógł być powód ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jak najbardziej mikser jest tutaj wskazany. Tłuszcz z cukrem należy zmiksować porządnie na jasną masę. Również każde jajko powinno być dobrze wmiksowane. Natomiast dodając mąkę i mleko miksujemy tylko chwilkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iffka · 5 lat temu
    Przepis bardzo fajny... feria barw, fantastyczna. W smaku jeśli jest to tort dla dzieci to trochę "ciężki" mi wyszedł, bo biszkopty nie wyrosły jak powinny i nie były puchate. Do kawy fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Witam, w weekend zamierzam zrobić ten tort. Składniki zwiększam gdyż robiony będzie w większej formie. Niestety o chodzę od rana swoje miasto i nigdzie nie ma okrągłych jednorazowych foremek :-/. Zapewne zostaje mi pieczenie tych blatów osobno z racji tego ze posiadam tylko jedna tortownice. Pytanie moje brzmi czy z ciastem nic się nie stanie jesli bedzie surowe "czekać" w misce na swoja kolej jeżeli będę piekła po jednym blacie. Czy lepiej składniki z góry podzielić na 6 i na bierzaco przygotowywac? pozdtawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Przy jednej tortownicy musisz piec blaty pojedyńczo. Ja tak piekłam i przygotowałam od razu ciasto na 2 blaty (czyli podzieliłam ciasto przez 3). Jak jedno będzie się piekło to drugie może poczekać przez tą chwilę na blacie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 5 lat temu
    mnie również nie wyrosło tak jak na zdjęciach ale przełożyłam kremem i wyszło świetne w smaku [quote]Disaster rainbow cake failed wymierzyłam dokładnie składniki jak nigdy primo nie wyrosło czy to wina proszku ?? Mam sześć części chudych jak anoreksja ale mi smutno :([/quote]

Polub nas na ...

Początek strony