Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
111 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    czy w tym przepisie można obłożyć tort masą cukrową? czy należałoby zmodyfikować krem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Krem do przełożenia może zostać, ale całość należy posmarować masą na bazie masła tj. masą maślaną lub budyniową i wtedy na to masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    Mam pytanko czy mogę piec blaty pojedynczo (po trzy to nie mam bardzo jak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, możesz piec blaty pojedynczo. Ja tak piekłam i przygotowałam od razu ciasto na 2 blaty (czyli podzieliłam ciasto przez 3). Jak jedno będzie się piekło to drugie może poczekać przez tą chwilę na blacie. (Prosiłabym przed zadaniem pytania przeglądnąć wcześniejsze komentarze. Już odpowiadałam na to pytanie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Witam,
    chciałabym zrobić ten tort na urodziny.
    Chcę zrobić blaty tylko w 3 kolorach. Tortownicę mam o średnicy 26cm.
    Czy jeśli zrobię ciasto z ww składników, podzielę na 3 i upiekę w większej tortownicy to czy blaty będą odp grube?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 4 lat temu
    Jak przechowyw ac Reszte ciasta za nim sie upieka? Mam tylko dwie tortownice
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Podziel ilość składników na ciasto przez 3 i przygotuj 3 razy po 2 blaty. (Możesz również zrobić 4 blaty naraz. Gdy 2 się pieką, ciasto na pozostałe 2 może stać na blacie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Czy robiąc blaty na tortownicy o średnicy 22 cm (tylko takie mam) nie wyjdą one za cienkie? Czy może lepiej zwiększyć nieco proporcje składników?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jak uważasz. W tortownicy 22cm blaty wyjdą trochę cieńsze. Polika, komentarz pod Twoim pisała, że piekła w większej tortownicy i wygląda, ze była zadowolona. Możesz również przeliczyć składniki mnożąć je przez 1,2 (taki jest przelicznik z tortownicy 20cm na 22cm).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    polika · 4 lat temu
    Dziś zrobiłam. Blaty trochę cieńsze bo większa blaszka, nie chciałam żeby był za wysoki. Upiekły się pięknie Odradzam tylko barwniki dr oetker w żelu bo trzeba ich napakować sporo, żeby wyszedł kolor a i tak nie wychodzą tak intensywne jakby się chciało. Następnym razem zainwestuję w barwniki jakiejś lepszej, sprawdzonej firmy. Krem - bajka! Ja dodałam jeszcze skórki z cytryny a blaty delikatnie skropiłam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i odrobiną cukru pudru. Jutro urodziny mojego szkraba, mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mama też kobieta · 4 lat temu
    Chyba spróbuję zrobić ten tort tylko zastanawiam się nad wielkością tych tortownic. Na przyjęciu urodzinowym będzie jakieś 18 osób, więc ciasto o średnicy 20 cm chyba będzie za małe ? Chciałabym też dowiedzieć się, czy krem na boku ciasta utrzyma jeszcze jakieś dodatki (czy będą odpadać) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zrób w tortownicy o średnicy co najmniej 26cm. Lekkie dodatki na boku się utrzymają typu płatki migdałowe, czekoladowe, wiórki kokosowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Witaj, jaki kolor barwnika (błękitny czy granatowy) użyłaś do biszkopta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudzia · 4 lat temu
    A co jakby dodać owoce do masy np. ananas i brzoskwinia z puszki albo borówki? Czy lepiej nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Isabelle · 4 lat temu
    Ciasto jest pyszne i bez nasączania biszkoptów Ja zrobiłam krem z waniliowych serków homogenizowanych, żeby był lżejszy. A tort zrobił przeogromną furorę na komunii mojego brata Serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 lat temu
    A jak smakują te kolorowe biszkopty? :eek:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KASIA · 5 lat temu
    Zamierzam zrobić tort na urodziny mojej córki czy można go czymś nasączyć by nie był zbyt suchy,jeśli tak to czym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina M · 5 lat temu
    Czy masa do tego tortu musi byc taka jak na przepisie !:-) nie moze byc naprzyklad zwykla masa tortowa ?:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla111 · 5 lat temu
    A to masło musi postać trochę w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla111 · 5 lat temu
    A w jakim sklepie można dokładnie kupić takie same brawniki firmy Wilton?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nazina · 5 lat temu
    witam jaki jest koszt przeciętnie wykonania tego tortu? ile wyjda wszytskie skąłdniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    Witam! zrobiłam ten torcik dla mojej siostry na 21 urodziny byla zachwycona i goście również! Dzieki za inspiracje!;) ;*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Młoda mama gotuje... · 5 lat temu
    Uf...a myślałam, że tylko mnie wyszły takie przypieczone brązowe brzegi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Witam serdecznie. Zaciekawił mnie przepis,bo szukam inspiracji na tort na dwa latka moich bliźniaczek.Mam pytanko. Czy lżejsza wersja kremu będzie ubita śmietana z żelatyna czy mascarpone? Przy tym oczywiście żeby też dobrze "trzymał" krem. I na jakich ustawieniach i którym poziomie piekarnika piec te blaty?
    Pozdrawiam :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W sumie obojętne. Zależy ile chcesz tej żelatyny dodać. Mascarpone też usztywnia śmietanę. Piekę przy ustawieniach góra- dół na drugiej szynie od dołu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcela · 5 lat temu
    Pani Joanno czy jakbym chciała zrobić ten tort w takiej postaci ze podzieliłabym ciasto na 6 różnych kolorów ale upieklabym 3 placki- każdy po 2 kolory zmieszane ze sobą to mniej więcej jak długo musiałabym piec takie powiększone placki? (ciasto robilabym w takiej ilości jak u Pani w przepisie). Proszę o odpowiedź:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Chcesz zamiast 6 placków zrobić 3, ale podwójnie grube, tak? Piecz placki do suchego patyczka, pewnie ok. 20 min lub troszkę dłużej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Marcela · 2 lat temu
        Tak, wlasnie o to mi chodzio. Myslalam ze będą się piec o wiele dużej, ale posucham Pani rady i po 20 min sprawdzę patyczkiem czy już jest gotowe. Dziękuję za odp.

Polub nas na ...

Początek strony