Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
73 Komentarzy
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
  13. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 6 lat temu
    mi z kolei wyszlo bardzo wysokie. Do polowy wyskości blachy. Mam nadzieję, że zmieści mi się reszta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 6 lat temu
    hmmm...wczoraj zrobiam ciasto i cos niskie mi wyszo, to chyba efekt ciut wiekszej tortownicy, bo chyba nie powinno wyrosnąc nadzwyczaj wysokie z tych skadników?? beze kupuje bo też mnie nie lubi:) juz się nie mogę doczekać;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ciasto czekoladowe nie jest wysokie. To ma być dolny blat do tortu, więc nie powinno być za duże. Jeśli miałaś większą tortownicę to oczywiste, że wyjdzie jeszcze niższe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 6 lat temu
    Czy z orzechami włoski smakowały równie dobrze? Mam ich w nadmiarze i tak zastanawiam się czy zgrałoby się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 6 lat temu
    No to pojechałaś teraz Joanno! ;-) zrobie na pewno tylko Joanno czy beza się w lodówce ni rozpuści ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie, nic jej nie będzie, jeśli będzie dobrze wysuszona. Moje ciasto było gotowe w piątek, a w niedziele beza była dalej chrupiąca i nic nie miękła. Myślę, że jeszcze dłużej by wytrzymała.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika8507 · 3 lat temu
        No to zabieram się za robotę! Będzie na sobote na imieniny mojego Syna. On co prawda wybrał sobie kopiec kreta z Twojej strony ale mamusi też się coś od życia należy po imprezie w sobote dodam zdjęcia
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Monika8507 · 3 lat temu
          No i zrobione.
          Szybko, smacznie, efektownie czyli jak zawsze na tej stronie ;-) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, mase chałwową robiłam po raz pierwszy i musiałam się baaardzo powtrzymywać aby jej nie podjadać-przepyszna! Teraz czas na kopiec kreta właśnie siedzi w piekarniku 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 6 lat temu
    O MNIAM !!!!!!!!!!!! Musi być pyyyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krycha · 6 lat temu
    O, ludzie! Dlaczego internet nie jest w 3D...? Zjadłabym kawałek (chociaż).
    To nic, za to przepis wykorzystam na 100%!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 6 lat temu
    Cudowny tort!: )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola Wilczek · 6 lat temu
    Muszę go zrobić!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    babeczka · 6 lat temu
    O nie, toż to istna rozpusta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 6 lat temu
    Słodko mi od samego patrzenia Ale prezentuje się bosko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andźka · 6 lat temu
    Normalnie taki tort to grzech! Za przygotowanie takich dzieł powinni karać Piekielnie obędny ten torcik!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    wygląda tak królewsko, tak elegancko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ladylaura · 6 lat temu
    Tort idealny,chętnie bym upiekła,niestety bezy mnie nie lubią,pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony