Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
70 Komentarzy
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
  13. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 4 lat temu
    Robię ten tort drugi raz i chyba o jeden raz za dużo :),nie wiem co źle zrobiłam ale popękało mi ciasto orzechowe.Za pierwszym razem wszystko wyszło tak ja trzeba i naprawdę ten tort jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 4 lat temu
    Własnie jestem po imprezie urodzinowej - niespodziance. To był mój pierwszy tort (pierwsza beza, pierwsza samodzielna masa, pierwsze w życiu ciasto inne jak biszkopt). Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można przyrządzić coś tak pysznego!!! Goście byli ZACHWYCENI. Nawet moja babcia z niemal 50letnim stażem pieczenia stwierdziła, że tort jest WYŚMIENITY i chyba jeszcze nigdy nie jadła tak pysznego, a ma naprawdę bagaż doświadczeń. Dodam, że torcik smakował nawet osobie która nie lubi chałwy (choć masa chałwowa jest naprawdę chałwowa:)). A wizualnie torcik był niemal taki jak na zdjęciach powyżej!!! Pani Joanno, dziękuję za ten NIEZIEMSKI PRZEPIS. Właśnie mnie pani zainspirowała do kolejnych wypieków!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miśka · 4 lat temu
    Dzien dobry czy zamiast orzechow do ciasta mozna dac make pszenna?? W takiej samej ilosci :>
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    przepyszny:) spód orzechowo czekoladowy - pycha, beza doskonała a połączenie - wspaniałe:) jedyne co to uprościłam sobie i zamiast masy chałwowej zrobiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem połączoną z serkiem mascarpone. Spód z przepisu, potem śmietana z serkiem, potem beza i znowu śmietana z serkiem. posypałam wiórkami czekolady, udekorowałam truskawkami. Smaki świetnie się komponują, nie za słodki ale taki w sam raz. Goście nie mogli się nachwalić:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    super , ale gdzie jest masa chałwowa??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 4 lat temu
    Czy orzechy laskowe do ciasta w skórkach czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SonniaEwa · 4 lat temu
    Wykonałam ten tort bez obawy, bo wiem, że tutejsze przepisy sa znakomite. I nie przeliczyłam się....trudno było niektórym osobom uwierzyć, że to nie z dobrej cukierni. Wspaniały w smaku i pięknie się prezentuje. Gorąco polecam! I dziękuję za te wszystkie wspaniałe przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Przepis wypróbowałam, wyszło znakomicie, tort prezentował się jak z cukierni, a do tego był pyszny :-) zajął mi trochę czasu, ale nie jestem za bardzo wprawiona w wypieku ciast. Niezdecydowanym, polecam. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasicka · 4 lat temu
    Niestety mi beza nie wyszla:( robilam dokladnie jak w przepisie i niestety wogole nie wyrosla i przykleila sie do papieru :(sb
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Witam, zamierzam upiec ten tort na sobotnie przyjęcie. Niestety solenizant ma uczulenie na chałwe, czym mogłabym ją zastąpić by nie musiec rezygnowac z tego przepisu? Bo calość jest wspaniała! Jak wszystkie inne! Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz ją pominąć lub dodać do masy np. krokant orzechowy lub migdałowy. Możesz sama skarmelizować orzechy, a następnie je posiekać i dodać do masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beta · 5 lat temu
    Mam pytanie, czy można dodać pomiędzy warstwą ciasta czekoladowego a masą chałwową jakiś kwaśny dżem np porzeczkowy. Aby złamać bardzo słodki smak tortu, a jednocześnie go urozmaicić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nel · 5 lat temu
    Witam:-) piekłam i wyszedł bardzo, bardzo dobry. Skorzystałam z komentarzy o słodkości tortu i robiąc krem 1,5 porcji, żeby pokryć również brzeg tortu użyłam tylko 1/4 szklanki cukru i 200g chałwy, resztę składników wg proporcji 1,5 x ilości podane przez Autorkę. Polecam wszystkim a Autorce dziękuję za przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gośka · 5 lat temu
    super przepis:))wszystkim smakowało:)) dzięki za inspirację:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Witam, robiłam już ten tort wg przepisu i wyszedł super, a jestem początkująca Chciałabym go zrobić ponownie, ale z większą ilością kremu - tak, żeby posmarować boki i tu moje pytanie: ile więcej powinnam zrobić tej masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Kochana, mam pytanie czy jeżeli chce zrobić w prostokątnej blaszce 24x32 to powinnam podwoić składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    małgoza · 5 lat temu
    Mam pytanie , czy ten tort można przykryć masą cukrową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Torcik wyszedł rewelacja, a to mój pierwszy tort w życiu. Posłuchałam jednak wugestii w komentarzu i do masy chałwowej nie dodałam w ogóle cukru i wyszło w sam raz, bo chałwa sama w sobie jest bardzo słodka. Zamiast orzechów laskowych kupiłam arachidowe, bo tylko takowe w sklepie dostałam i sama je zmieliłam. Wyszło super!Dzękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgo · 5 lat temu
    Aniu, wierz mi, nie jestem mistrzem cukiernictwa, a ciasto wyszlo za pierwszym razem. Ba! Beza z innych przepisow juz nigdy mi sie taka nie udala. Nikt tu nikogo nie oszukuje. A ze slodkie, no slodkie. W przypadku slodyczy to chyba akurat nie jest wada
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Właśnie skończyłam i jestem zrozpaczona. Wydalam mnóstwo pieniędzy na składniki, a rezultat daleki od tego na zdjęciu. I to nie dlatego ze nie potrafię piec, bo ciasta robię cudowne. Pierwsze pytanie jakie zamierzam zadać to dlaczego przy użyciu tej samej ilości składników i rodzaju form - wyszły Pani grubsze warstwy ? Cud ? Drugie pytanie, dlaczego krem mimo, iż robiłam wszystko krok po kroku tak jak jest napisane - wyszedł mi tak lejący ? Po trzecie...jak można jeść tak słodkie ciasta ? w każdej z warstw dodałam mniej cukru niż z przepisu wynika - a ciasto jest tak słodkie że nie da się go jeść !! A osobom komentującym proponuję najpierw spróbować upiec to ciasto, a dopiero potem rozczulać się jaki to wspaniały przepis. Wprowadzacie czytelników w błąd, a rezultat tego jest taki, że nie mam na jutrzejszy Dzień Ojca - ciasta ! Proszę mi wybaczyć tak przykry komentarz, ale rozczarowanie bierze górę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Przykro mi, że wypiek Ci się nie udał. Przepis jak zapewnie widzisz w komentarzach został już sprawdzony przez wiele osób. Cieszy mnie, że ten tort smakuje moim czytelnikom. Pojawiły się nawet zdjęcia tego wypieku.

      Wypiek jest słodki, co zaznaczyłam na wstępie. Kto szuka przepisu słodkiego - tutaj go odnalazł - beza + chałwa. Kto szuka przepisu lekkiego ten powinien wybrać coś innego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alutka · 5 lat temu
    Witam, tort imponujący, moje gratulacje. Zastanawiam się czy zamiast orzechów laskowych mogę dodać włoskie? czy nie bardzo pasują?

Polub nas na ...

Początek strony