Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
70 Komentarzy
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo- orzechowym cieście, z dużą, chrupiącą bezą w środku, przełożony chałwową masą budyniową. Tort jest smaczny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Ciasto czekoladowe i bezę proponuję upiec dzień wcześniej.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowo- orzechowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu wmiksować skrobię ziemniaczaną.
  8. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Można na całą noc).
  10. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Chałwę pokruszyć np. rozgnieść widelcem. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
  11. Na paterze ułożyć ciasto czekoladowo- orzechowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
  12. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Następnie orzechy posiekać i posypać z góry masę.
  13. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Fitonia · 5 lat temu
    Witam, tym tortem chcę poczęstować gości w sobotę. Dzisiaj upiekłam spód i bezę - wyszły super, jutro mam zamiar zrobić masę. Czy w piątek mogę już tort "poskładać" i przechować w lodówce przez noc? Czy nic się z bezą nie stanie (np. nie skropli się, nie zmięknie)? Czy lepiej tort przełożyć masą w sobotę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Witam, tort wyszedł wyśmienity!!! Jest jednak baaaaardzo słodki , dlatego następnym razem do budyniu nie dodam cukru.
    Pozdrawiam i polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edyta · 5 lat temu
    Witaj Chciałam bardzo podziękować za ten przepis! Zostanie ze mną do końca życia. Bałam się tortów, ale ten wyszedł idealny! Zrobił furorę na przyjęciu! Użyłam chałwy arachidowej więc nie wiem jak smakuje z waniliową Tak, czy siak taką również polecam! PALCE LIZAĆ! Na święta testuję kolejne przepisy, na pewno będą pyszne. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    BARDZO..DOBRY I WSPANIAŁY ..PRZEPIS..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    Pani Joanno, robię ten tort na urodziny córki, ale nurtuje mnie pytanie, czy spód tego tortu nie będzie zbyt suchy? Może trzeba go nasączyć?Pozdrawiam Sylwia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 5 lat temu
    Czy spod pani joanno wychodzi taki tlustawy jak jest jeszcze goracy czy cis zle zrobilam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 5 lat temu
    Do upieczenia tego tortu skłoniły mnie dwie rzeczy: piękne zdjęcia tortu oraz chałwa w składnikach. Który mnie bardziej przekonał nie wiem Tort jest genialny! Ciasto pod koniec pieczenia troszkę za mocno się przypiekło ale wystarczyło milimetr odkroić nożem i już było wszystko w porządku Bezę w sposób podany przez Panią robiłem pierwszy raz z reguły drzwiczki od piekarnika mam otwarte przez cały czas pieczenia. Mimo obaw beza wyszła ale nie biała (jeszcze nigdy mi nie wyszła biała beza :() tylko taka hm... coś pod kolor karmelu może taki lekki pastelowy brąz. A myślałem że cytryna i ta mąka ziemniaczana sprawią, że będzie biała jak śnieg, którego brak tej zimy Mimo innego koloru beza wyszła masa też i tort był PYSZNY!!!! Ale był jeden problem... Zamiast 75g czekolady zapisałem sobie 750g i kupiłem trzy duże tabliczki mlecznej milki... ale przynajmniej miałem co jeść podczas nauki do egzaminu Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    angiel · 5 lat temu
    dzięki za wspaniałe przepisy...torcik ...spoko wyszedł...dużo czasu ale warto...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaCyl · 5 lat temu
    Tort jest rewelacyjny, stał się już naszym Tortem Rodzinnym :-) robimy go w wersji przekładania :spód czekoladowy, masa budyniowo-chałwowa i beza delikatnie polana czekoladą (beza pozostaje chrupka nie przykryta masą budyniową z góry) Tort na Boże Narodzenie był idealny. Dziękujemy Joasiu za inspirację :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    czy 2,5godz na pieczenie bezy to nie jakas pomyłka? zawsze wydawalo mi sie, ze beze piecze sie o wiele szybciej.a
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia23 · 5 lat temu
    Niestety Joanno sprawa wymknęła się spod kontroli. Od października (imieniny męża) przez listopad (urodziny córki i synowej) grudzień(imieniny córki)piekłam go 4 razy bo rodzina krzykiem domaga się obecności tego tortu na stole. Jest rzeczywiście pyszny!!!. Pojutrze urodziny teściowej. Może uda mi się spróbować torcik Toffifi. Dziękuję Ci za Twoje przepisy, Wesołych Świąt!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Genialne! Ciasto orzechowe wyszo dość sypkie i kruszyo się, ale smak ... naprawdę godny poklonienia się nad tym przepisem. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 6 lat temu
    joanno - czy zamiast orzechów można dać mielone migdały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina · 6 lat temu
    Tort wyszedł rewelacyjny. P O L E C A M:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malwina · 6 lat temu
    Mmm... Przygotuję mężowi na urodziny;) na piątek, jak to mówią przez żołądek do serca mężczyzny;) o ile naprawdę będzie pyszny...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 6 lat temu
    zrobiłam dla mamy na imieniny - niezwykły smak - wyśmienity - mimo iż nie przepadam za bezą - połączenie w całości daje cudowny efekt - dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marlena2403 · 6 lat temu
    piękę właśnie torcik na pierwsze urodziny mojego maleńmstwa- to pierwszy tort w moim życiu- mam nadzieję że mimo braku doświadczenia- wyjdzie wyśmienity- tak jak i zresztą wygląda. Ciasto mi wyszlo dośc niskie i kruche- byc moze kilka minut za dlugo w piekarniku trzymalam- beza dopiero pierwsza godzine w piekarniku czeka- a reszta jutro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 6 lat temu
    mi z kolei wyszlo bardzo wysokie. Do polowy wyskości blachy. Mam nadzieję, że zmieści mi się reszta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 6 lat temu
    hmmm...wczoraj zrobiam ciasto i cos niskie mi wyszo, to chyba efekt ciut wiekszej tortownicy, bo chyba nie powinno wyrosnąc nadzwyczaj wysokie z tych skadników?? beze kupuje bo też mnie nie lubi:) juz się nie mogę doczekać;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ciasto czekoladowe nie jest wysokie. To ma być dolny blat do tortu, więc nie powinno być za duże. Jeśli miałaś większą tortownicę to oczywiste, że wyjdzie jeszcze niższe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 6 lat temu
    Czy z orzechami włoski smakowały równie dobrze? Mam ich w nadmiarze i tak zastanawiam się czy zgrałoby się

Polub nas na ...

Początek strony