Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta Crème brûlée

Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.

Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru

Dodatkowo:

  • brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  3. Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
  4. Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
  5. Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
  7. Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
  8. Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

parę godzin
porcje

Liczba porcji:

około 10- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Vicky

Wspanialy przepis, dziekuje za udostepnienie! Pieklam juz kilka innych ciast z tej strony, ale ten jest moj ulubiony jak narazie

  Załączniki
 
  1. mariusz

jeśli ktoś nie ma palnika to zamiast posypywać u góry cukrem to można położyć na górę maliny i nie potrzeba wtedy palnika, a widok jeszcze piękniejszy niż karmelizowany cukier

  Załączniki
 
  1. Angie

Cudowna! Musi być przepyszna.

  Załączniki
 
  1. Kulinarne Wyskoki

To są w 100% moje smaku, uwielbiam!

  Załączniki
 
  1. Iwonia

Czy istnieje jakiś sposób, by wykonać tartę, jeśli nie mam palnika?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwonia

Możesz włożyć ciasto posypane cukrem do piekarnika z ustawioną funkcją grilla. Należy obserwować tartę, bo cukier karmelizuje bardzo szybko. Raz tak zrobiłam i cukier się skarmelizował, natomiast boki ciasta też ściemniały i tarta nie była już...

Możesz włożyć ciasto posypane cukrem do piekarnika z ustawioną funkcją grilla. Należy obserwować tartę, bo cukier karmelizuje bardzo szybko. Raz tak zrobiłam i cukier się skarmelizował, natomiast boki ciasta też ściemniały i tarta nie była już tak aktrakcyjna jak po użyciu palnika.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. jelka

Cudowne! Już czuję ten smak Dodam, że jestem miłośniczką Crème brûlée

  Załączniki
 
  1. Mary

Wygląda absolutnie nieziemsko! Koniecznie muszę spróbować

  Załączniki
 
  1. Ola- Słodka Babka

Mmmm robiłam podobną w zeszłym roku, tylko dorzuciłam jeszcze karmelizowane w białym winie gruszki. Była pyszna, chociaż cukier u Ciebie skarmelizował się zdecydowanie fajniej

  Załączniki
 
  1. slodkoipieprznie

mój M byłby zachwycony-pożyczam przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony