Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta Crème brûlée

Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.

Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru

Dodatkowo:

  • brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  3. Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
  4. Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
  5. Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
  7. Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
  8. Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

parę godzin
porcje

Liczba porcji:

około 10- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Tarta Crème brûlée

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony